Bajden zapretio: Ako Izrael uđe u Rafu - nema oružja

Američki predsednik Džozef Bajden prvi put je javno upozorio Izrael da će Sjedinjene Države prestati da mu isporučuju određene vrste ofanzivnog oružja ako snage IDF izvrše veliku invaziju na Rafu.
Bajden zapretio: Ako Izrael uđe u Rafu - nema oružja
Foto: Beta/AP
"Jasno sam stavio do znanja da ako uđu u Rafu, a nisu još ušli, neću da isporučujem oružje koje je u prošlosti korišćeno za sukobe u Rafi, za sukobe u gradovima, koje se bavi tim problemima", rekao je Bajden u intervjuu za CNN.
Bajden je priznao da je Izrael koristio određeno američko oružje u akcijima u kojima su ubijani civili u Gazi, gde je Izrael pokrenuo sedmomesečnu ofanzivu sa ciljem da uništi Hamas, prenosi Glas Amerike.
Izrael je ove nedelje ušao u deo Rafe, blizu graničnog prelaza sa Egiptom, ali je to opisao kao ograničenu operaciju.
 
Visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Vašington pažljivo pregledao isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u Rafi i kao rezultat toga pauzirao pošiljku koja se sastojala od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.
 
Bajden je rekao da će SAD nastaviti da obezbeđuju odbrambeno oružje Izraelu, uključujući i ono za sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola. 
  • Zamenik zamenika

    09.05.2024 21:21
    Postoji samo jedan Čiča. Uncle Joe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet