Varhelji i Konaković zajedno saopštili: Razrešeni nesporazumi oko rezolucije o Srebrenici

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varhelji i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković objavili su zajedničko saopštenje za javnost.
Varhelji i Konaković zajedno saopštili: Razrešeni nesporazumi oko rezolucije o Srebrenici
Foto: Beta/AP
Oni su saopštenje objavili posle telefonskog razgovora koji je usledio nakon što je Mađarska najavila da ta zemlja neće podržati rezoluciju i stavova Varheljija o rezoluciji.
 
"Danas smo razgovarali o nacrtu rezolucije UN o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varheljila su znak punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je činjenice o genocidu u Srebrenici pravno utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.
 
"Komesarova izjava pojašnjava da počinioci snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako pominjanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama", naglašeno je u zajedničkom saopštenju Varheljija i Konakovića.
Još se navodi da se "počinjeni zločini nikada ne smeju zaboraviti, da se više nikada nad bilo kim ne ponove", kao i da se pomirenje može graditi samo na istini, miru i pravdi.
 
"Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, istorijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca", stoji u zajedničkom saopćenju.
 
Dodaje se da je komesar Varhelji jedan je najsnažnijih zagovornika pristupanja BiH Evropskoj uniji.
 
"Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu BiH. Budućnost BiH je u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države", ističe se u saopštenju.
 
Na kraju se ističe da BiH mora da nastavi sa provođenjem programa reformi EU.
 
Konaković je pre dva dana uputio otvoreno pismo Varheljiju, u kojem je izrazio oštar protest zbog toga što Mađarska neće podržati rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
"Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici", naveo je Konaković u pismu.
 
Ocenio je da je Varhelji, zbog funkcije koju obavlja, mora da znati da su njegove reči "teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN".
  • Zeljo

    21.05.2024 10:10
    Reč genocid
    Kada vase zločine nad srbima imenujete genocidom,svi ce glasati za rezoluciju.
  • 3 kršenja Dejtona

    19.05.2024 18:43
    3 kršenja Dejtona:
    1. BiH nije imala pravo da postavi pitanje u UN bez konsenzusa 3 naroda.
    2. BiH nema pravo da glasa u UN za rezoluciju o Srebrenici bez konsenzusa 3 naroda, mora biti uzdržana.
    3. Po Dejtonu se o BiH se može samo pričati i glasati u SB UN, a nikako u GS UN
    Ovo su 3 kršenja Dejtona posle kojih RS ima pravo na otcepljenje ili preciznije odvajanje, jer je Dejtonskim sporazumom 1995 god nastala BiH ujedinjenjem RS i FBiH
  • Filip

    19.05.2024 16:09
    Samo zamenite reč "genocid" rečima "zločin protiv čovečnosti" i svi će podržati rezoluciju. Zločin u Srebrenici nije genocid i to je jasno svakom iole kompetentnom pravniku. Ovako se dezavuiše pojam genocida. Sramna politička odluka političkog suda koji nema kredibilitet u stručnoj javnosti ne znači ništa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.