Zemlje NATO koje se graniče sa Rusijom podižu "zid dronova"

Šest zemalja članica NATO koje se nalaze u susedstvu Rusije dogovorile su se da podignu "zid dronova" kako bi branile svoje granice od "provokacija", saopštila je litvanska vlada.
Zemlje NATO koje se graniče sa Rusijom podižu "zid dronova"
Foto: Pixabay
"To je potpuno nova stvar, zid bespilotnih letelica koji se proteže od Norveške do Poljske. Cilj je da koristimo bespilotne letelice i druge tehnologije za zaštitu naših granica", izjavila je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.
Ona je to rekla posle razgovora sa kolegama iz drugih baltičkih država, Estonije i Letonije, kao i Finske, Norveške i Poljske.
"Ne radi se samo o fizičkoj infrastrukturi, sistemima za nadzor, već i o dronovima i drugim tehnologijama, koje bi nam omogućile da se zaštitimo od provokacija iz neprijateljskih zemalja i sprečimo šverc", dodala je ona.
 
Pored raspoređivanja dronova za nadgledanje granice, ove zemlje bi koristile sisteme za presretanje neprijateljskih dronova.
 
Litvanska ministarka nije pomenula vremenski rok za taj projekat, koji je odobren zbog trenutnih bezbednosnih zabrinutosti u regionu usred ruskog rata u Ukrajini.
  • svedok saradnik

    25.05.2024 20:24
    Lideri SNS-a i ostale patriote nam stalno pričaju kako Srbiju mrze samo zato što je paravoslavna i da su to uglavnom katoličke zemlje,a eto Brazil je najkatoličkija zemlja na svetu pa je glasao protiv usvajanja rezolucije,a isto tako i Argentina.
  • @Know

    25.05.2024 18:19
    Indiju, Brazil, Argentinu i još nekoliko sličnih "sitnih dahtača". To je većina čovečanstva ali rasisti ih zovu "necivilizovanim" i drže za manje vredne.
  • Mile

    25.05.2024 11:08
    Kakav zid kada dron može da leti max 40 minuta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet