Predsednik skupštine Republike Srpske: Koristićemo i simbole Srbije - grb Nemanjića i himnu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da donošenjem dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne neće nestati amblem Republike Srpske i himna "Moja Republika".
Međutim, za Srnu je rekao da će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna "Bože pravde".
 
Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna "Bože pravde" izvodi na svim manifestacijama po zakonu, prenosi N1.
"Republika Srpska ne odriče se ničega što je stvorila, jer su grb i amblem RS naša istorija, a 'Moja Republika' lepa pesma. Mi vraćamo svoje tradicionalne vrednosti. Našli smo način da nam to ne mogu da ospore sudovi. To je bila težnja našeg naroda od 2007. godine, od dana ukidanja, i našli smo način da našem narodu vratimo ono što mu pripada", dodao je Stevandić.
 
Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ustavni sud BiH ospori ovaj zakon, Stevandić je rekao da je to nemoguće, jer "Republika Srpska nije ukinula i stavila nove simbole, već je na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske sa Srbijom dozvolila njihovu upotrebu".
"Ovo je mudro rešenje koje je na najbolji način zadovoljilo interese svih građana Republike Srpske, obradovalo pripadnike srpskog naroda, a ne vređa nikoga", zaključio je Stevandić.
 
Prema Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS, u postojeći zakon se dodaje novi član.
 
Taj član glasi da se "zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasleđe".
 
Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima odnosno znacima – zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.
 
Razlog za podnošenje ovog nacrta jeste omogućavanje isticanja zastava i grbova i izvođenja himni stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasleđe.
Na ovaj način Republika Srpska "doprinosi zaštiti identiteta svojih konstitutivnih naroda, ostalih i građana, njihove kulture i tradicije, afirmiše poštovanje ljudskih prava i unapređuje prijateljske odnose i saradnju među državama i narodima", dodaje se u obrazloženju Nacrta zakona.
 
Narodna skupština Republike Srpske bi na redovnoj sednici u utorak, 2. jula, između ostalog, trebalo da razmatra Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS i Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i "političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna".
 
U Deklaraciji je istaknuto da "Svesrpski sabor potvrđuje da je himna 'Bože pravde' svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb".
 • Tinkerbell

  25.06.2024 09:24
  "A sa posebnom radošću ću koristiti budžet Srbije."
 • Porfirije

  25.06.2024 07:56
  .
  Samo kad ćeš ti nestati...
 • Лиманац

  25.06.2024 00:09
  Живеле Србија и Српска!
  Пуна подршка употреби симбола Србије и преко Дрине!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet