Rusija uvela kastriranje pedofila

Posle drastičnog rasta broja pedofilskih zločina, ruska Duma usvojila je novi zakon o kažnjavanju pedofila kojim se pooštravaju kazne.

Posle drastičnog rasta broja pedofilskih zločina, ruska Duma usvojila je novi zakon o kažnjavanju pedofila kojim se pooštravaju kazne.

Nova kazna uključuje hemijsku kastraciju osuđenih zbog pedofilije. Zakon predviđa da se osuđenik sam može opredeliti za kastraciju, kako bi dobio smanjenje zatvorske kazne.

Duma je ove sedmice usvojila tekst zakona koji pooštrava zatvorske kazne za seksualno nasilje nad maloletnicima, a prvi put osuđenicima koji odsluže kazne zabranjuje se da rade u blizini dece i dopušta se hemijska kastracija u slučajevima kada je žrtva mlađa od 14 godina.

Zakon još treba da potpiše predsednik Medvedev, a predstavnik ruskog predsednika za prava dece Pavel Astahov ocenio je da je novi zakon korak napred u borbi protiv pedofilije. "Krivično zakonodavstvo u oblasti zaštite dece od seksualnog zlostavljanja jedno je od najliberalnijih u svetu, na nivou Avganistana, Malija i Angole", ocenio je Astahov pred glasanje u Dumi. Dosadašnje rusko zakonodavstvo o pedofiliji smatra se liberalnim zbog blagih kazni, odsustva zabrane bavljanje poslovima vezanim za decu i medicinskog praćenja počinilaca.

Štampa svakodnevno objavljuje napise o seksualnim zločinima nad decom, a državni istražni komitet takođe redovno objavljuje saopštenja o najnovijim slučajevima. Zvanična statistika je zapanjujuća - broj prijavljenih seksualnih napada na decu uvećan je za 30 odsto od 2003. do 2010, kada je prijavljeno 9.500 pedofilskih zločina.

  • Vanja

    10.02.2012 16:49
    A po cemu je bolje nego smrtna kazna?
    Ti zlikovci ne zasluzuju da zive.
  • jovacha

    10.02.2012 13:06
    thumbs up
    smrt zlim jajima!
  • Žena

    10.02.2012 11:55
    Kastracija
    Jedini pravedan Zakon !...unuka,ćerka,majka.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.