Hamas i Izrael pred novim ratom

U seriji izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze ubijeno je danas najmanje devet Palestinaca, uključujući komandira vojnog krila Hamasa Ahmeda Al Džabarija.
U seriji izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze ubijeno je danas najmanje devet Palestinaca, uključujući komandira vojnog krila Hamasa Ahmeda Al Džabarija.

Izrael je nagovestio da je to deo šire operacije odmazde protiv učestalih raketnih napada za koje ta zemlja krivi Hamas koji najavljuje žestok odgovor.

U utorak uveče se činilo da je zaživeo prekid vatre, zahvaljujući posredovanju Egipta, ali je raketiranje danas nastavljeno i dve strane su se našle na ivici mogućeg novog rata. Ljutiti Palestinci okupili su se danas popodne oko vozila uništenog raketom u kome se nalazio Džabari posle udara u kome je ubijen i njegov telohranitelj.

"Okupator je otvorio vrata pakla", saopštilo je vojno krilo Hamasa nakon tog ciljanog ubistva, dodavši da su "opcije otpora sada otvorene i one uključuju samoubilačke napade".

Izraelska vojska je najavila da Džabarijevo ubistvo predstavlja početak operacije protiv terorista u Gazi. U okviru te operacije izraelski avioni su izveli više od 20 udara, ciljajući, između ostalog, rampe za lansiranje raketa koje pripadaju Hamasu i Islamskom džihadu. Desetine dalekometnih raketa je uništeno. Vazdušne udare pratila je tenkovska vatra, prenose izraelski mediji.

U međuvremenu je izraelska vojska odlučila da razmesti dodatne pešadijske snage na jugu pred moguću vojnu ofanzivu. Izraelskaa obaveštajna služba Šin bet je potrdila ubistvo Džabarija, rekavši da je to posledica njegove "deceniju duge terorističke aktivnosti". Portparol izraelske armije Joav Mordehaj kazao je da su udari početak kampanje ciljanja Hamasa i islamskog džihada.

"Prvi cilj ove operacije je da se donese zatišje na jug Izraela, a drugi je da se udari na terorističke organizacije", kazao je Mordehaj, istakavši da je svrha da se ozbiljno naruši komanda i kontrolni lanac Hamasa.

"Ubistvo Džabarija šalje poruke Hamasu u Gazi da ako nastavi da promoviše terorističku aktivnost protiv države Izrael, biće uništen", navela je izraelska vojska u saopštenju.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri upozorio je da će "Izrael zažaliti trenutak kada je čak i pomislio da uradi ono što je uradio". Palestinski zvaničnik sa Zapadne obale Saeb Erekat osudio je izraelske akcije, naglasivši: "Smatramo Izrael potpuno odgovornim za posledice ovog novog akta agresije".

  • 100 Evra

    15.11.2012 14:45
    Hebalo vas Hriscanstvo i Islam i religija vasa zatupljena. Sve bi vas u vasa 4 zida pa se tamo koljite i molite primitivcine zatupljene.
  • 21114

    14.11.2012 20:56
    Freedome for Palestine! Izrael je poklon država 1948 od strane zapada, a sada se ponašaju kao i njihovi simpatizeri u Americi za vreme ubijanja indijanaca dok se krčio put ka modernoj državi. Primenili istu taktiku kao što je i A.H. primenjivao nad njima tokom WW2.
  • Macak

    14.11.2012 20:44
    @Alf-Sa-Melmaka - ....
    Ako podrzavas Izrael samo zato sto si imao negativna iskustva u Egiptu, sigurno ces podrzati i ubistvo svakog ko ne zeli da ti se klanja( jer si ocigledan Hriscanin), tebi je lako osuditi i proceniti situaciju, ti jednostavno imas Isusa na svojoj strani i ne gresis, super. Zapitaj se kako je biti Musliman u Izraelu i kako se ta mrznja vrti u krug. Religija,a? Svako je bolji od onog drugog i svi su u pravu.Toliko krvi oko tolike pravednosti.
    Verujem da obozavas ,srce svoje, Kosovo i da si se radovao Srebrenici.Paralele su jasne i ocigledne.
    Situacije je komplikovana i ne moze se resiti jednostavnom podelom na rasnoj,nacionalnoj,etnickoj, ili verskoj osnovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet