U znak protesta zakovao testise za kaldrmu

Umetnik iz Sankt Peterburga Pjotr Pavlenski ekserima je zakucao sopstvene testise za kaldrmu na Crvenom trgu ispred Lenjinovog mauzoleja u znak protesta protiv sveopšte političke apatije u ruskom društvu.
Umetnik iz Sankt Peterburga Pjotr Pavlenski ekserima je zakucao sopstvene testise za kaldrmu na Crvenom trgu ispred Lenjinovog mauzoleja u znak protesta protiv sveopšte političke apatije u ruskom društvu.

Pavlenski se skinuo i potpuno go izveo svoj performans pod nazivom "Fiksacija". Učinio je to na ruski Dan policije i to na najpoznatijem mestu u Rusiji koje istovremeno predstavlja i simbol vlasti.

"Goli umetnik koji posmatra na svoje testise prikovane za kaldrmu Kremlja je metafora apatije, političke indiferentnosti i fatalizma savremenog ruskog društva. Nije bahatost administracije ta koja društvo lišava mogućnost da dela, već fiksacija na svoje poraze i gubitke - to nas zabija u kaldrmu Kremlja, to je ono što od ljudi stvara armiju apatičnih statua koje strpljivo čekaju na svoju sudbu", napisao je Pavlenski na svom blogu.

Policija je Pavlenskog najpre pokrila čaršavom, a potom odvezla u bolnicu, a video snimak performansa se vrlo brzo našao na internetu. Nakon što mu je ukazana hitna medicinska pomoć, Pavlenskog je odvela policija na informativni razgovor. Prema navodima iz bolnice, ruski umetnik je odbio da u bolnici ostane, prenosi RIA Novosti.

Pavlenski je poznat po performansima koji uključuju i nanošenje bola samom sebi – te se, između ostalog, šetao go pred zakonodavnim institucijama, umotan samo u bodljikavu žicu. Zašivao je sebi usta u znak podrške članicama pank benda Pusi Rajot koje su osuđene zbog svog performansa u Hramu Hrista Spasitelja na dve godine zatvora.

  • Nikola

    11.11.2013 09:50
    dokle?
    Eto sta se desava u "majcici" Rusiji. Ljudske slobode na nuli, Putin proglasen za dozivotnog cara, hapse se svi politicki neistomisljenici...ma oni su zreli za novu gvozdenu zavesu.
  • Pljeska

    10.11.2013 23:45
    A ima debila
    To svet video nije.
  • 10.11.2013 18:55
    Mo'š mislit'?
    Mogao ga je i sam sebi odseći ... ali kakva korist od toga?
    Nekako i da razumem da bode kesu ekserom, ali da sedi na ladnu kaldrmu, to nikako ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.