Hodorovski na slobodi posle 10 godina

Bivši direktor naftnog giganta "Jukosa" i oštri kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski danas je pušten iz zatvora, nakon što je jutros ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, objavila je ruska agencija Interfaks.

Bivši direktor naftnog giganta "Jukosa" i oštri kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski danas je pušten iz zatvora, nakon što je jutros ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, objavila je ruska agencija Interfaks.

Putin je jutros potpisao ukaz o pomilovanju nekad najbogatijeg Rusa. "Vođen humanitarnim principima, proglašavam Mihaila Borisoviča Hodorkovskog pomilovanim i nalažem njegovo oslobađanje. Ovaj ukaz stupa na snagu na dan potpisivanja", navodi se u dekretu kojeg je potpisao Putin, a objavio Kremlj. Taj ukaz je omogućio da Hodorkovski bude pušten iz zatvora nakon što je u njemu proveo više od deset godina.

Mihail Hodorkovski je od Putina zatražio pomilovanje pod pritiskom bezbednosnih službi, objavio je danas ruski list "Komersant". Putin je juče iznenadio čitavu Rusiju izjavivši da je najpoznatiji ruski zatvorenik, koji se u zatvoru nalazi od 2003. godine, zatražio pomilovanje iz humanitarnih razloga, odnosno zbog bolesti majke.Hodorkovski, nekad najbogatiji Rus, više puta je izjavio da neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to bilo jednako priznanju krivice.

Citirajući neimenovane izvore, "Komersant" je objavio da su predstavnici ruskih bezbednosnih službi nedavno razgovarali sa Hodorkovskim. Oni su mu tom prilikom rekli da se stanje njegove majke, koja boluje od raka, pogoršalo i upozorili ga da bi protiv njega mogla da bude podignuta i treća optužnica.

  • 20.12.2013 14:05
    "Vođen humanitarnim principima...

    Inace zemlja oduvek "poznata" po postovanju ljudskih prava a njeni vladari su uvek bili "vodjeni" humanitarnim principima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.