Ponovo zvižduci hrvatskom vrhu u Kninu

Obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu, i ove godine obeležili su zvižduci najvišim državnim zvaničnicima.
Obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu, i ove godine obeležili su zvižduci najvišim državnim zvaničnicima.

Govori predsednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) deo okupljenih na kninskom trgu ispratio je zvižducima i uzvicima negodovanja, dok je pominjanje imena prvog hrvatskog predsednika, pokojnog Franje Tuđmana iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispraćeno skandiranjem njegovog imena.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je na svečanosti da je Hrvatska pobedila u ratu, ali da mora pobediti i u miru. "To znači da moramo pobediti ekonomsku krizu, bedu, sve one nedemokratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu", poručio je Josipović, čiji je govor prekidan zvižducima dela prisutnih na kninskom trgu i dobacivanjem "Vukovar, Vukovar". Josipović je na to odgovorio da su "Vukovar i Knin hrvatske svetinje".

Premijer Zoran Milanović je u svom govoru otvoreno kritikovao one koji, kako je rekao, zvižde već drugu godinu zaredom i pozvao ih da to čine na Markovom trgu u Zagrebu gde je sedište vlade. "Pozivam one koji dve godine deru svoje grlo da dođu da zvižde na Markov trg jer se tamo zviždi, a ovde je mesto na kojem se poštuju, poštuju oni koji su pali za Hrvatsku", rekao je Milanović, čiji se govor u nekim trenucima nije mogao čuti zbog zvižduka. On je zahvalio i Franji Tuđmanu jer je, kako je rekao, vladao kad je bilo najteže.

Svečanost u Kninu počela je jutros podizanjem državne zastave Hrvatske na kninskoj tvrđavi i čitanjem imena 198 poginuloh hrvatskih branitelja u operaciji "Oluja", a tokom dana se u gradu održava niz manifestacija. Kod spomenika Hrvatske pobede "Oluja 95" položeni su venci.

Na pravoslavnom groblju u Dvoru, u Sisačko-moslovačkoj županiji, u nedelju je održan komemorativni skup u spomen na ubijene i nestale Srbe tokom i posle akcije "Oluja". Skupom sećanja, u organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Srpskog narodnog veća i Građanskog odbora za ljudska prava, podsetilo se na mesta stradanja, upozorilo na spori proces ekshumacija i identifikacija i još nedelotvorno procesuiranje ratnih zločina. Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je da neće prisustvovati proslavi "Oluje" u Kninu, jer veruje da će i ove godine "biti svađe i iskazivanja mržnje između onih koji su istinski poštovaoci mira i onih koji to nisu".

  • Venja

    05.08.2014 15:01
    Ustaše kliču ratnim zločincima, zvižde na sve drug
    Hrvatska je zemlja utemeljena na dva genocida nad Srbima u razmaku od 70 godina. Veličati dokazane ratne zločince poput Ante Pavelića, Dinka Šakića, Maksa Luburića, Franje Tuđmana, Ante Gotovine i sličnih mogu samo ljudi koji se izjašnjavaju kao ustaše. Zato zvižde ovima što su bar deklarativno protiv duboko ukorenjenog ustaštva i fašizma u toj, inače, prelepoj zemlji.
  • 05.08.2014 12:52
    Nema Srba pa se sada ustase medjusobno zderu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.