Bokseri iz Avganistana nakon Svetskog prvenstva ostali u Srbiji, plaše se talibana i žele na Zapad

Avganistanski bokserski tim traži koji je nakon učešća na Svetskom prvenstvu u Beogradu ostao u Srbiji, traži utočište na Zapadu kako bi mogao da nastavi i karijeru i život bez opasnosti i straha.
Bokseri iz Avganistana nakon Svetskog prvenstva ostali u Srbiji, plaše se talibana i žele na Zapad
Foto: Pixabay

Oni su se u tajnosti iskrali iz Avganistana kako bi mogli da se takmiče na međunarodnom prvenstvu. 

Tim od devet boksera uz trenera i najvišeg zvaničnika saveza ostao je u Srbiji nakon što je prvenstvo završeno početkom novembra, a strahuju da bi mogli da se suoče sa osvetom talibana ukoliko se vrate kući, piše AP.
Tim je od tada kontaktirao nekoliko stranih ambasada, raspitujući se za humanitarne vize i zaštitu.
 
Iako su dobili negativne odgovore od nekih predstavnika zemalja EU, oni se i dalje nadaju pozitivnom ishodu. 
 
Desetine hiljada Avganistanaca, uključujući sportiste, pobeglo je iz zemlje otkako su se američke i druge međunarodne trupe povukle u avgustu i talibani preuzeli vlast.
 
Generalni sekretar Avganistanske bokserske federacije Vahidulah Hamidi kaže da talibani ne odobravaju boks i da tim nema šanse da slobodno nastavi karijeru u svojoj zemlji.
 
Nakon što je učestvovao na šampionatu Azije u Dubaiju u maju, Hamidi je bio odlučan da povede svoj tim u Beograd na takmičenje koje je počelo krajem oktobra. Registrovali su se kao tim "Fair Chance", rezervisan za sportiste koji su morali da napuste svoje zemlje ili nisu u mogućnosti da predstavljaju svoje nacije.
 
"Imali smo veoma dobar učinak. To je za nas veliko dostignuće", rekao je on.
 
Pre odlaska na prvenstvo bokseri su bili primorani da treniraju na tajnim lokacijama i morali da se uvere da niko ne zna za njihov plan.
 
Uspeli su prvo da dobiju vize za Iran, a zatim su u ambasadi u Teheranu podneli zahtev za vize Srbije i krenuli u Beograd.
 
Iako talibani ovog puta nastoje da prikažu sebe kao generalno tolerantnije, i u vezi sa sportom, nego što je to bilo tokom njihove prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine, Hamidi ističe da to nije slučaj u stvarnosti.
 
Njegovog oca, koji je bio prethodni predsednik Bokserske federacije, ubili su nepoznati napadači 2019. godine, a sin veruje da su talibani stajali iza napada. 
 
Iako su sada u Srbiji, Hamidi i ekipa nisu podneli zahtev za azil ovde.
 
Dok hiljade migranata i izbeglica svake godine dolaze u Srbiju nakon što napuste svoje matične zemlje, većina njih želi da nastavi put ka bogatim zemljama zapadne Evrope gde je lakše naći posao i živeti. Hamidi objašnjava da su im srpske vize istekle pre nekoliko dana i da im je potrebna bezbedna zemlja da ih primi jer su ih prijatelji i rođaci upozorili da se ne vraćaju u Avganistan. 
 
Advokat Marko Štambuk, koji radi sa Beogradskim centrom za ljudska prava, organizacijom koja pruža pravne savete u vezi sa procedurama za dobijanje azila, kaže da su avganistanski bokseri kontaktirali tu instituciju i da su obavešteni o mogućnostima u Srbiji.
 
Dok su čekali, u neizvesnosti, bokseri su uspevali da organizuju povremene treninge u lokalnim teretanama. Posle treninga, jedan od boksera Hasibulah Malikzadah rekao je da se plaši da se vrati kući i da očajnički želi da slobodno nastavi karijeru negde drugde.
 
"Želim da budem dobar šampion i uzor deci širom sveta. Stvarno želim ovo, zaista imam dobar san", rekao je ovaj dvadesetogodišnjak.
  • Neko iz mase...

    08.12.2021 08:35
    ovde
    Ostajte ovde, sunce Avganistanskog neba neće vas grijat ko što EU grije....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.