Đokoviću ukinuta viza za Australiju, biće deportovan

Najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću ukinuta je ranije izdata viza za Australiju, a za učešće na Australijan openu. On će u narednom periodu najverovatnije biti deportovan iz zemlje.

Đoković nije vakcinisan protiv koronavirusa, a učešće na turniru trebalo je da mu bude omogućeno na osnovu medicinskog izuzeća. Ministar zdravlja Australije Greg Hant poručio je da Đoković nije dostavio valjanu dokumentaciju i da će biti poslat kući, izveštavaju novinari britanskog Telegrafa.

Međutim, lokalne vlasti države Viktorija nisu mu dozvolile ulazak u zemlju zbog neodgovarajuće vize - nedostatka podataka o vakcinaciji. Da sledi deportacija ukazuje i obaveštenje koje je večeras na Instagramu postavio otac Novaka Đokovića Srđan Đoković: "Deportacija. Naš ponos, naš Novak se vraća. Dočekajmo ga kako dolikuje!".

Đoković će pokušati žalbom na sudu da preokrene odluku i dobije priliku da učestvuje na Australijan openu.
 
 
Đoković je sleteo na aerodrom "Tulamarin" oko pola sata pre ponoći. Bila mu je zabranjena upotreba mobilnog telefona, piše RTS.
 
"Problem je nastao onog trenutka kada je Novak pokazao svoj pasoš sa vizom, a ona nije dozvoljavala ulazak na osnovu odobrenog zdravstvenog izuzeća za igranje na Australijan openu. Naknadno je pozvana vlada Viktorije, čiji je glavni grad Melburn i ministarska sporta gospođa Palford. Ona je izjavila da vlada Viktorije ne može da bude sponzor za Novakov ulazak u Australiju", rekao je Dragan Caran, nekadašnji dopisnik RTS-a iz Australije.
 
Premijer vlade Australije Skot Morison, sat pre sletanja aviona u kojem je Novak Đoković, izjavio je da "svi moraju da poštuju pravila, a ukoliko Đoković ne ispunjava uslove koje zahtevaju australijske federalne vlasti prilikom ulaska u zemlju tokom pandemije koronavirusa, njemu neće biti dozvoljen ulazak".
 
Situacija u kojoj je Đoković izazvala je mnoštvo reakcija javnosti. Među istaknutijim je reakcija predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je pozvao "Srbe i sve druge građane sveta da podignu glas protiv maltretiranja Đokovića".
 
"Sramota za državu Australiju!!! Došao je na poziv organizatora turnira sa već utvrđenim pravilima, a ne kao turista. Ako nastave ovako pozvaću na protest ispred ambasade Australije!!! Sramota!!! Nije došao kao neko ko ne poštuje pravila, već kao devetostruki šampion Australijan opena po pozivu sa izuzećem koje važi i za druge!!!", napisao je Mirović na Instagramu.
 
Reagovao je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Doduše, on je na Tviteru napisao da Đoković ne trpi "užasan tretman" jer je Srbin, već zato što je (magarac) nevakcinisan.
 
"Dakle, ovako: Ko god se ne vakciniše protiv Covid 19, a za to nema JASAN I NEDVOSMISLEN MEDICINSKI OPRAVDAN RAZLOG, je neodgovorna, sebična i samoživa osoba. (Reč "magarac" sam upotrebio kao eufemizam)", napisao je Čanak.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da je razgovarao telefonom sa Đokovićem.
 
"Rekao sam našem Novaku da je cela Srbija uz njega, a da naši organi vlasti preduzimaju sve mere kako bi maltretiranje najboljeg tenisera sveta u najkraćem mogućem periodu bilo prekinuto. U skladu sa svim normama međunarodnog javnog prava Srbija će se boriti za Novaka Đokovića, za pravdu i istinu", navedeno je na profilu Vučića.

Australijan open se igra od 17. do 30. januara.

Komentari 149

  • Budjoni

    09.01.2022 21:17
    Kenguru
    Novak nije pokušao da u Australiju udje ilegalno i bez vize. Uskraćenje i poništavanje vize na granici ne znači zabranu ulaska u Aus 3 godine i pored deportacije. Takva odluka Suda je dobar osnov za Medjunardni sud za ljudska prava. Da su meni zabranili, odšteta bi bila milionska u dolarima.
  • Tijana

    09.01.2022 19:33
    Boze pomozi…
    Ovo je bas teska lekcija za Novaka. Zelim samo da ga vidim za pocetak kao slobodnog coveka bez obzira da li ce igrati ili ne.Boze pomozi!
  • @tam tam

    09.01.2022 09:45
    ...
    mozak ti radi mehanicki...zato si ogranicen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.