Noć odluke u Melburnu: Sud saslušava Đokovića, pravni stručnjaci očekuju poraz vlasti

Novak Đoković i dalje je izolovan u hotelu u Melburnu gde čeka saslušanje u sudu zakazano u ponoć između nedelje i pondeljka po našem vremenu.

Tada će biti odlučeno i da li će moći da učestvuje na Australijan openu. U žalbi na odluku vlasti države Viktorija, Novakov pravni tim, naveo je da je on 16. decembra bio pozitivan na koronavirus, piše RTS.

Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz zatražila je, kako prenose australijski mediji, dodatno vreme da se pripremi za saslušanje Novaka Đokovića koje je zakazano za nedelju u ponoć po našem vremenu. To, kako se navodi, pokazuje frustraciju federalne Vlade.

Zahtev ministarke unutrašnjih poslova Australije Karen Endrjuz za dodatno vreme za pripremu za saslušanje Novaka Đokovića u slučaju odbijanja vize najboljem teniseru sveta ocenjen je u lokalnim medijima kao senzacija, prenosi N1.
 
Herald san tvrdi da ima informaciju da je Endrjuz zahtev podnela u subotu u kasnim poslepodnevnim časovima po lokalnom vremenu. Kako se navodi, ona je zatražila da saslušanje umesto u ponedeljak bude odloženo do srede (pet dana do početka Australijan opena), ali su se na taj zahtev žalili Đokovićevi advokati.
 
Sudija zadužen za ovaj slučaj odbio je zahtev za odlaganje.
 
Džastin Kvil, glavni advokat firme Tompson Gir rekao je da ovaj potez Karen Endrjuz "očigledno pravljenje dodatne buke" jer vlasti očekuju poraz u sporu.
 
"Očigledno je da sada misle da je ovo mnogo više od onoga što su mislili na početku. Sada je na ministarstvu da odgovori i podnese svoje pisane dokaze", rekao je on.
 
Mediji objašnjavaju da je ministarka na zahtev za odlaganje bila prinuđena nakon što je Đokovićev pravni tim u subotu uveče podneo novi pravni podnesak sudu. Novakovi advokati tvrde da je on ispunio sve zahteve propisane državnim dokumentima o ulasku u zemlju bez karantina, ali da ceo proces sama država nije sprovela kako treba.
 
Advokati Džastin Kvil i Dejvid Galbali očekuju odluku koja će za Đokovića biti pozitivna, posebno u svetlu činjenice da je zahtev ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz za odlaganje saslušanja do srede odbijen.
 
Kvil je za medije u Melburnu rekao da očekuje da će srpskom teniseru biti dozvoljeno da igra na Australijan openu uz privremeni sudski nalog.
 
"Pretpostavljam da će sudija reći - daću privremeni sudski nalog, praktično privremenu odluku da se zaustavi proces deportacije, i onda ću valjano da saslušam strane u slučaju. Kao što znate, točkovi pravde se ne pokreću tako brzo. Ipak, to ne znači i da će Novak pobediti u ovom slučaju. Dve strane u sporu obično postignu dogovor i to je kraj svega", objasnio je Kvil.
 
Takva odluka omogućila bi Đokoviću da posle svega nastupi na prvom grend slem turniru godine.
 
U izjavi za Kanal 9 njuz, Dejvid Galbali rekao je da je jasno da će sudu biti teško da donese odluku, ali da postoje osnovi po kojima bi ona trebalo da bude doneta u korist Đokovića.
 
"Njegov argument je jednostavan. Radi se o tome da je uradio sve što se od njega tražilo kako bi mu viza bila garantovana. I ta viza je izdata u saglasnosti sa svim onim što je poslao prilikom prijavljivanja i trebalo je dozvoliti mu da ostane ovde. On je potrošio novac dolazeći ovamo i zato bi trebalo da mu dozvole da ostane i igra turnir", rekao je Galbali i nastavio:
 
"Sud će razmotriti sve činjenice. Gledam šta zakon kaže. Ne mogu da promenim zakon niti da pretpostavim kakvo će biti viđenje sudije, ali jedna od glavnih stvari koja Đokoviću ide u prilog je da se ponašao na svoju štetu. Sud bi to mogao da uzme u obzir i garantuje izuzeće. Sudu bi moglo da bude teško to da uradi, ali na to bi mogli da utiču razlozi koje Đoković navodi u ovoj situaciji što bi mu omogućilo da ostane. Glavni je taj što je verovao da radi sve što mu je rečeno od strane vlade. Čini se da je sve ovo samo jedna velika greška australijskih vlasti. Mislim da su svakako australijske federalne vlasti najodgovornije za ovo što se dešava".
 
Dragan Caran, nekadašnji dopisnik RTS-a iz Australije, kaže da pred raspravu u federalnom sudu tenzije sve više rastu, a sve više pravnih stručnjaka veruje da će Vlada Australije ipak morati da pusti Novaka Đokovića da nesmetano učestvuje na AO u Melburnu.
 
Ipak, australijska Vlada objavila je odgovor od 13 strana na žalbu koju je uložio Novak Đoković.
 
"Ne postoji jasno pravilo niti sigurnost da stranac može da uđe u Australiju. Postoje kriterijumi po kojima mi to odobravamo i imamo svoje razloge da odbijemo vizu. Niko nije dao sigurnost osobi da će joj medicinsko izuzeće biti prihvaćeno", navodi se u odgovoru.
 
Najbitnije je da odluka suda ne garantuje slobodu Đokoviću.
 
"Ako sud donese odluku da se optuženi pusti iz karantina na slobodu, mi i dalje možemo da ga stavimo u pritvor, bez obzira na odluku suda. Odluka suda da bude pušten na slobodu, ne garantuje da ga vlasti Komonvelta neće opet privesti".
 
 
 
Podsetimo, iako se u dokumentaciji dostavljenoj australijskom sudu navodi da je Đoković bio pozitivan na virus korona 16. decembra, on je tog dana i sutradan vodio prilično aktivan društveni život, a čak je dodeljivao i trofeje deci u Teniskom savezu. 
  • Banderaš

    09.01.2022 18:52
    Alavost pohlepa
    Vreme ce pokazati koliko je Nikola Jokic pametniji i skromniji od Djokovica sto ne zeli da se valja po sns blatu i da nema veze sa zidanjem zgrada po beogradu,uvecanjem milionskog kapitala,falsifikovanjem kovid podataka i sta moze doneti pohlepa,alavost i gubitak kontrole.
  • ns

    09.01.2022 17:34
    podrška
    Molim se za Noleta i za sve one kojima je još ostalo mozga i hrabrosti da razmišljaju i bore se.
    A šta reći za zemlju koja se od jednog od najprijatnijih mesta za život pretvorila u tužni eksperiment.
  • Драган

    09.01.2022 17:10
    Ко повлачи конце из потаје
    Како се само лепо држе у позадини! Нико им и не изговара име! Зна се већ деценијама која је то црква присутна у целом свету, која је против вакцина, трансфузије и ко зна чега још!
    Нећете рећи да не знате о коме је реч.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).