Njujork tajms: Tajni kanali, lobiranje i bogataši koji bi Đokovića da uvedu u SAD

Američki list Njujork tajms otkrio je tajne kanale lobiranja koji su imali za cilj da uvedu srpskog tenisera Novaka Đokovića u Sjedinjene Američke Države kako bi mogao da igra na Indijan Velsu.
Njujork tajms: Tajni kanali, lobiranje i bogataši koji bi Đokovića da uvedu u SAD
Foto: FoNet/AP

U Njujork Tajmsu se navodi da se pritisak vršio i i dalje se vrši na administraciju Bele kuće i državnog sekretara, sekretara transporta i sekretara Državne bezbednosti ili oni koje ovlaste, prenosi Nova S.

Kako se navodi u tekstu, Đoković je imao izuzetno moćne saveznike na svom putu, a jedan od najvažnijih je predsednik ATP Andrea Gaudeci.
Objašnjava se da su srpski teniser i njegov menadžer Edoardo Arnaldi direktno kontaktirali izvršnog direktora "Tennis Channel"-a Kena Solomona.
 
"Solomon je počeo da zove najviše zvaničnike Bajdenove administracije da se izjasni o Đokovićevom slučaju, tvrdeći da je zabrana ulaska u SAD nepravedna i da bi Đokovićevo prisustvo značajno pojačati posećenost na Indijan Velsu i ekonomiju Koačela doline i južne Floride", piše u tekstu.
 
Osim Solomona, uz najboljeg tenisera na svetu su stala i neka planetarno popularna imena.
 
Sportski i konglomerat zabave koji predstavlja Đokovića IMG je angažovao svoje timove za odnose sa vladom i imigracione timove.
 
"Ovi timovi često sarađuju sa vladom na pravnim pitanjima i da osiguraju ulazak u zemlju stranim klijentima u rutinskim (uobičajenim) okolnostima. Za IMG, interes prevazilazi odnos sa Đokovićem. Kompanija je vlasnik turnira u Majamiju. Rukovodioci IMG su se obratili senatoru Marku Rubiju, republikancu sa Floride, koji je zajedno sa senatorom Rikom Skotom, još jednim republikancem sa Floride, napisao pismo pozivajući Bajdenovu administraciju da ukine uslov vakcinacije", piše u tekstu Njujork Tajmsa.
 
Jedna osoba koja se nije uključila je Ari Emanuel, izvršni direktor Endeavora, koji je vlasnik IMG. 
 
"Emanuelov brat Rahm Emanuel, bio je šef kabineta Obame tokom njegovog prvog mandata. Njegov drugi brat, Ezekijel H. Emanuel, bio je savetnik za zdravstvenu politiku u Obaminoj Beloj kući. Iako bi Ari Emanuel na kraju mogao da se uključi u ime Đokovića, nije jasno da li bi to pomoglo. To bi takođe moglo da napravi štetu, uzrokujući da se Bajdenova administracija brine o pogledu na to kako čini uslugu nekome ko ima pristup najvišim nivoima vlade", navodi se.
 
"Njujork Tajms" navodi i stav Điđi Gronval, imunološkinju iz SAD koja navodi da vakcine od pre dve godine sada predstavljaju malu zaštitu od virusa. 
 
Svi koji su primili vakcinu tokom 2021. godine i danas mogu da uđu na tlo SAD, što je još jedno od spornih odluka.
Očekuje se da predsednik Bajden 11. maja ukine većinu zakona koji su uvedeni tokom pandemije koronavirusa, a samo on može da dozvoli ulazak nevakcinisanih strancima u zemlju.
 
Bajdenova administracija je poručila da će se savetovati sa ekspertima iz oblasti medicine povodom tog pitanja.
 
Novaku nisu propale sve šanse da ode u SAD, ali je teško očekivati tako radikalan zaokret u politici američke vlasti za 13 dana jer turnir u Majamiju kreće već 20. marta.
  • zgađen

    08.03.2023 07:36
    @ Nimbus i Banderaš
    Vi ste znači teniski botovi. To je novost. Inače nemate dobar ukus.
  • Mark

    08.03.2023 06:37
    Smrd
    Bas se osetis.
  • Sloba53

    08.03.2023 06:25
    Kakva igranka ! Moja supruga je pre tri dana ušla u Ameriku, niko je nije ni pitao za vakcinu !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.