Švedskim navijačima će biti savetovano da u inostranstvu ne nose odeću u nacionalnim bojama

Navijačima švedskih fudbalskih klubova biće savetovano da ne nose odeću u nacionalnim bojama kada putuju u inostranstvo na utakmice, posle ubistva dvojice Šveđana uoči meča protiv Belgije.
Švedskim navijačima će biti savetovano da u inostranstvu ne nose odeću u nacionalnim bojama
Foto: Beta/AP
Utakmica Belgije i Švedske u Briselu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, prekinuta je u ponedeljak na poluvremenu, nakon što je napadač ubio dvojicu navijača Švedske uoči meča.
Najmanje jedan ubijeni navijač nosio je dres reprezentacije Švedske.
Dvojica navijača izašla su iz taksija u blizini stadiona Kralj Boduen na kome se igrala utakmica, zatim su pobegli u zgradu pre nego što ih je ubio napadač poreklom iz Tunisa, koji je postavio na interenet video u kome se navodi da je Kuran "crvena linija za koju je spreman da se žrtvuje".
 
Švedska je nedavno podigla uzbunu zbog terorizma na viši nivo, posle niza incidenata u kojima su ekstremni desničari zapalili Kuran, što je dovelo do pretnji islamističkih militantnih grupa.
 
Na konferenciji za novinare u Stokholmu švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da "sve ukazuje da se radi o terorističkom napadu na Švedsku i švedske državljane, samo zato što su Šveđani".
 
Šef obezbeđenja Fudbalskog saveza Švedske Martin Fredman rekao je da će navijačima koji budu putovali u inostranstvo biti savetovano da ne nose plavo-žutu odeću, u bojama švedske zastave.
 
"Ovo je slučaj da je počinilac ciljao švedske državljane pa bi bilo za osudu ne preporučiti da bi trebalo da izbegavamo odeću u švedskim bojama kada idemo na ovakvu vrstu putovanja", naveo je on.
 
Fredman je dodao da nije dobio takav savet od belgijskih vlasti pre utakmice u ponedeljak.
Švedska nacionalna sportska konfederacija, telo koje nadgleda razne sportske asocijacije u zemlji, objavila je listu preventivnih mera koje bi trebalo da primenjuju oni koji putuju u inostranstvo na sportska takmičenja.
 
Švedski reprezentativci juče su se vratili u svoje klubove iz Brisela. Oni su otišli direktno na aerodrom sa stadiona koji je bio zaključan dva i po sata iz bezbednosnih razloga, pre nego što je počela evakuacija. Poslednji navijači napustili su stadion oko četiri časa ujutro i čuvala ih je policija u hotelima.
  • tri slova

    18.10.2023 11:58
    dobar savet
    Svi državljani zapadne evrope i USA bi trebalo da se pri putovanjima u druge države pridržavaju ovog saveta i po mogućstvu gledaju što više u patos pošto su toliko nesreće i zla naneli ostatku sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Predrag Stojaković u Fiba "Kući slavnih"

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Predrag Stojaković biće primljen u "Kuću slavnih" Međunarodne košarkaške federacije (Fiba) u klasi 2024, saopštio je danas Košarkaški savez Srbije.

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).