Bajs Baza: Onlajn platforma za traženje ukradenih bicikala

Vlasnici čiji su dvotočkaši ukradeni mogu besplatno da se registruju i pokušaju da pronađu svoj bicikl uz pomoć onlajn platforme Bajs baza, namenjene Srbiji i regionu.
Vlasnici čiji su dvotočkaši ukradeni mogu besplatno da se registruju i pokušaju da pronađu svoj bicikl uz pomoć onlajn platforme Bajs baza, namenjene Srbiji i regionu.

Kako za 021 kaže jedan od osnivača Vladan Radosavljević, Baza je pokrenuta još prošle godine, ali su je interno popunjavali samo članovi uže grupe osnivača. Sada je portal dostupan svima, a pokazao se kao odlična ideja za sve koji tragaju za dvotočkašima, kao i za vlasnike bicikala koji žele da se registruju  i u slučaju da nije došlo do krađe. Na taj način će, u slučaju krađe, svoj bicikl lakše pronaći.

"Na bazi se do danas radilo na usavršavanju i peglanju, jer je mehanika sajta veoma komplikovana. Baza je i velika i mora da bude sigurna kako nam ne bi rušili sajt i krali podatke. Uloženo je mnogo u priču i to nam je najbitnije - sigurnost podataka i funkcionalnost", kaže Vladan i dodaje da već sada ima ogroman broj registrovanih ukradenih bicikala, ali će priča tek postati ozbiljna.

On se nada da će baza pomoći da se pronađu ukradeni bajsevi, a verovatnoća se povećava što je veći broj registrovanih članova. Zbog toga poziva bicikliste, ali i one koji to nisu, da se registruju i bace u potragu - kad već nadležnim organima to ne polazi za rukom. Cilj je, kaže on, preventiva krađe.

"U razgovoru sa biciklistima, prodavcima, serviserima i članovima mnogih biciklističkiih udruženja, shvatili smo da je statistika o ukradenim biciklima na teritoriji Republike Srbije alarmantna. Svakodnevno se ukrade veliki broj bicikala a vrlo mali procenat istih biva pronađen i vraćen od strane nadležnih organa. Zbog toga smo odlučili da iskoristimo prednost velikih socijalnih mreža i na jednom mestu okupimo što veći broj vlasnika bicikala koji aktivno koriste ovaj vid prevoznog sredstva. Što nas je više, veća je i verovatnoća da će neko moći da pomogne dragocenim informacijama u procesu povraćaja bicikla koji je ukraden a koji je prethodno registrovan u Bajs Bazi", poručuju iz ove grupe aktivista.

Za registraciju je potrebna samo mejl adresa. Registracijom u Bajs Bazi kreirate listu najvažnijih informacija kao što su: tip bicikla, proizvođač, naziv modela, serijski broj rama, boja, detalji o ugrađenim komponentama... Osim toga, registrovanom profilu vašeg bicikla možete dodati i fotografije ukradenog bicikla, koje takođe imaju veliki značaj pri dokazivanju vlasništva istog u slučaju krađe.

Pristup svom profilu imaćete u svakom trenutku, 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Na ovaj način bićete u mogućnosti da u slučaju potrebe, brzo i lako prosledite kompletne detalje o vašem biciklu organima unutrašnjih poslova, lokalnim prodavcima bicikala i opreme, mnogim socijalnim mrežama kao i osiguravajućim kompanijama (ukoliko verujete da im je dovoljno stalo do vašeg bicikla).

Za ostale podatke o Bajs Bazi i načinu pristupa platformi, posetite zvanični sajt Bajs Baze i danas postanite član ovog organizovanog kolektiva. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 05.06.2015 16:26
    Kupih ga na Najlonu. Da li da ga registrujem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija