EU uložila 75 miliona za obrazovanje u Srbiji

Evropska unija je od 2003. godine uložila 75 miliona evra za razvoj obrazovanja u Srbiji kroz pružanje tehničke pomoći, nabavku opreme i ulaganje u infrastrukturne projekte, rekao je zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt.
Evropska unija je od 2003. godine uložila 75 miliona evra za razvoj obrazovanja u Srbiji kroz pružanje tehničke pomoći, nabavku opreme i ulaganje u infrastrukturne projekte, rekao je zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt.

On je na konferenciji za medije povodom završetka projekta "Razvionica-Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju - Opšte obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala", namenjenog primeni savremenog učenja u osnovnom i srednjem obrazovanju, istakao da je vrednost tog projekta 8,5 miliona evra i da ga je finansirala EU iz pretpristupnih fondova.

Zahvaljujući projektu opremljena je 41 školska vežbaonica kao nastavna baza za profesionalni razvoj nastavnika i obučeno izmedju 13.000 i 14.000 nastavnika, istakao je Benedikt dodajući da je obuka nastavnika važna za primenu modernog nacionalnog kurikuluma.

Prema njegovim rečima, Srbija će se uskoro pridružiti EU, a prosvetni radnici, kao ključni deo obrazovnog procesa, igraju važnu ulogu u procesu pridruživanja jer poseduju i prenose znanja.

Pomoćnica ministra u sektoru za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković ocenila je da je projekat za tri godine pokazao dobre rezultate koji će, kako je istakla, ostaviti pozitivan trag u obrazovnom sistemu.

  • 26.06.2015 14:55
    E daaa, pa gde su pare? To kao sto su dali dva puta za izmesranje marine. Dali prvi put, nasi trazili jos. Dali drugi put, nasi sprckali po privatnim racunima. Marina na starom mestu. Pretpostavljam da je neki korisnik marine bio posrednik.
  • 26.06.2015 07:50
    Interesantno je kako se spominju milioni i milijarde u ovakvim člancima. Ali hajdemo realno - tu pomoć i programe sprovodili su njihovi veoma skupi kadrovi, da bi ih sproveli bila im je potrebna (na njihovo insistiranje) oprema koju su oni proizveli, a kada bi im zatrebao neki stručnjak pozvali bi nekog iz EU (jer tobože oni su stručniji). Tako prostom računicom dolazimo do toga da su oni nama zapravo pomogli veoma malo (u finansijskom smislu), a za to smo mi platili veoma visoku cenu u vidu zaglupljivanja naše dece.
  • Лука Лабан

    26.06.2015 06:40
    Само упоредите квалитет обраѕовања пре и после њихове "помоћи" и све ће вам бити јасно!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija