Prijavite se da vam postave detektor za merenje radona

U domaćinstvima u Srbiji će od 15. oktobra početi postavljanje detektora koji će meriti nivo radona, jednog od najopasnijih uzročnika raka pluća.
U domaćinstvima u Srbiji će od 15. oktobra početi postavljanje detektora koji će meriti nivo radona, jednog od najopasnijih uzročnika raka pluća.

Srbija je jedina zemlja u regionu i u Evropi koja nema mapu radona, prirodnog radioaktivnog gasa koji je Svetska zdravstvena organizacija, posle pušenja, proglasila drugim najvećim uzročnikom raka pluća. Zato će državna Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost polovinom oktobra po celoj Srbiji početi da postavlja detektore koji će nakon šest meseci pokazati nivo ovog opasnog gasa po objektima i regionima.

Akcija je pokrenuta na inicijativu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Reč je o gasu bez boje i mirisa čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim radon se može akumulirati u visokim koncentracijama", kaže za "Blic" Maja Eremić Savković, pomoćnica direktora za radijacionu sigurnost u Agenciji. Radona najviše ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama.

Savković napominje da radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, te da koncentracija zavisi od konstrukcije zgrade, kvaliteta prozora, kao i od visine na kojoj se stan nalazi.

Radon u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja velike posledice.

Agencija je pozvala građane da joj se prijave za postavljanje detektora u njihove kuće. Detektori koje Srbija dobija od Švedske su potpuno bezopasni i postavljaju se uglavnom na ormare. Nakon šest meseci šalju se na očitavanje u laboratorije u Švedsku. Rezultati se potom saopštavaju vlasniku kuće.

  • promaja

    28.09.2015 11:34
    leči
    da naš narod ne pati od toliko promaje ne bi morali ni da mere količine radona...
    svaki dan lepo po nekiliko puta izluftirati gajbu nema brige...
    kako je kod nas promaja državni neprijatelj No1 onda moramo i da merimo ovako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija