Hrvatski udžbenik Srbiju predstavio kao nacističku Nemačku

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da sporni udžbenici u Hrvatskoj, u kojima se veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima, predstavlja reviziju istorije i poricanje krvavih zločina, što zahteva reagovanje Vlade Srbije.

Iz resornog ministarstva Srbije podsećaju da su Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske i "Školska knjiga" iz Zagreba odobrili izdavanje tri priručnika za istoriju u kojim se veliča ustaški pokret i poriču zločini nad Srbima.

U priručnicima se poriču zločini Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a u izdanju kuće "Duden" uz pojam "ustaša" stoji objašenje da je to "hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma", rečeno je "Večernjim novostima" u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Prema evidenciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, od 2013. do 2015. godine u Hrvatskoj su zabeležena 53 incidenta, koja imaju nacionalnu konotaciju i upereni su protiv Srba - od govora mržnje i zastrašivanja, pa sve do otvorenog linča nad Srbima koji su se opredelili da tamo žive.

Stručnjaci: Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka

Srpski stručnjaci, od kojih je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo mišljenje o istorijskom školskom priručniku "Domovinski rat", u kojima su Srbi označeni kao "agresori", "teroristi" i "ekstremisti", ocenili su da taj udžbenik poseduje snažan indoktrinacijski smisao, da je šoviništički i da nikako ne može doprineti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda.

Istoričar Čedomir Antić kaže da se u tom priručniku ponovo naučno neutemeljeno provlači ideja "velike Srbije", gde je Srbija predstavljena kao nacistička Nemačka, koja želi da uništi siguran međunarodni poredak i podmeće se teza da je Srbija htela da stvori velikosrpsku, etnički čistu državu.

Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta u Nišu navodi da je svih pet celina u ovoj knjizi u funkciji "generalne hipoteze o velikosrpskoj agresiji" i da se Srbija proglašava istorijski odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za sopstveni odlazak iz Hrvatske.

U knjizi se kod navođenja srpskih predstavnika obavezno ističe da su haški osuđenici za ratne zločine, dok se kod hrvatskih to izostavlja, navodi se da je veliki broj srpskog stanovništva "otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA", prećutkuju se stradanja Srba i uništavanje njihove imovine.

Krivica se usađuje samo na srpskoj strani, a na hrvatskoj se razvija koncept nacije-žrtve.

Autor: Srna

  • Bill

    08.02.2016 10:50
    A mi kao bolji?
    Draža, Nedić kod nas. Stepinac i Pavelić kod njih. Itd...
    Ha!
    Govna tamo, govna ovamo...
  • zoran

    07.02.2016 22:52
    iskreno
    Hrvati jedino što rade iskreno je da stvarno mrze Srbe!
  • Jana

    07.02.2016 18:56
    @Ajde ,@Branko
    @Ajde
    To je sve što imate reći na ovu temu?

    @Branko
    Pro;itajte još jednom kompletan tekst,zatim pogledajte šta se sve događa u Hrvatskoj ovih dana pa ponovo recite mirnog srca i mirne duše sve što ste rekli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.