Zdravstvo Srbije na 30. mestu u Evropi

Zdravstvo naše zemlje sada je na 30. mestu među 35 zdravstvenih sistema starog kontinenta.

Zdravstveni sistem Srbije popravio se za tri mesta u odnosu na prošlu godinu. Iza Srbije su ostale, Bugarska, Rumunija, Albanija, Poljska i Crna Gora, dok su uspešnije bile Slovenija, Hrvatska i Makedonija.

Na prezentaciji koju su u Skupštini Srbije organizovali Ekonomski kokus, NALED i Privredna komora Srbije, istraživač švedske kompanije Helt Konsumer Pauerhaus Arne Bjornberg objasnio je da je napretku Srbije najviše doprinelo smanjenje stope smrtnosti od udara, smanjenje broja abortusa i smrti novorođenčadi, kao i veća dostupnost lekara specijalista za pacijente bez uputa.

"Ključne preporuke za Srbiju su da uvede elektronske servise u zdravstvo, kao i da propiše javno objavljivanje rezultata lečenja u svim bolnicama", rekao je on.

Rekao je i da je od 1.000 poena, Srbija osvojila 554, te da je najbolji rezultat ostvarila u kategoriji "Prava i obaveštenost pacijenata", dok su loše ocene dobijene zbog slabe prevencije bolesti uzrokovane pušenjem, krvnim pritiskom, korupcije...

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.