Ove kategorije su oslobođene plaćanja TV takse

Januarski računi za električnu energiju iznenadili su pojedine građane koji imaju više električnih brojila, jer im je na svako od njih obračunata i TV taksa.

Za razliku od ranijeg načina naplate TV pretplate, novi Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise predviđa da će taksa morati da se plaća i za sva brojila.

Ipak, postoje kategorije građane koje su oslobođene plaćanje TV takse, kao i uslovi pod kojima su ostali građani oslobođeni plaćanja takse na više brojila.

Kategorije koje su oslobođene TV takse:

- Fizičko lice korisnik više merila električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru koji ne koristi,

- Osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja,

- Osoba sa invaliditetom sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako joj je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć,

- Lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice,

- Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć,

- Penzioneri sa minimalnom penzijom.

U proceduru oslobađanja od pretplate na više brojila upustio se i Zlatko Cvetković iz Negotina, koji ima četiri brojila, pa bi gledanje javnog servisa moglo da ga košta 600 dinara mesečno.

"Imam stan u Negotinu, garažu, pimnicu i porodičnu kuću u Rajcu, koje sam nasledio i svuda imam struju, to jest brojilo. Za svaki od ovih objekata dobio sam uz račun po 150 dinara takse. Ovo nije TV taksa već taksa na brojilo. Potrebni su silni papiri, plus dokaz overen kod notara da niko ne živi u kući u Rajcu. To košta oko 2.000 dinara", kaže Cvetković.

Da je procedura složena potvrđuju i u RTS, koji je nadležan za oslobađanje od takse.

"Zakon, a ne RTS, definiše uslove za oslobađanje. Za oslobađanje je neophodan zahtev dostavljen RTS-u, Kneza Višeslava 88, lično, poštom ili mejlom na adresu taksajms@rts.rs.", kažu u sekretarijatu RTS.

U EPS-u, pak, tvrde da će osloboditi plaćanja sve one za koje im nalog da RTS.

Podsetimo, januarski računi za struju kasne zbog ubacivanja nove stavke - takse za TV pretplatu. Zbog toga je rok za ostvarivanje popusta od pet odsto za redovne platiše pomeren na 29. februar.

Autor: Blic

  • Profa

    20.02.2016 15:35
    Fali kategorija: napžđeni profani koji gledaju samoDiscovery science.
  • charlypk

    20.02.2016 15:20
    Pa i sam formular odn. zahtev za oslobadjanje od palcanja takse je sastavljen debilno. Na osnovu tog zahteva, samo dve kategorije invalida imaju prava na oslobadjanje, oni koji zhive sami ili su "hranitelji porodice"?!? Koji invalid ispunjava jedan od ova dva uslova??? O izgledu zahteva da ne pricham, polja za jmbg ima manje nego shto je potrebno, a potrebno je 13, uopshte gledano, zahtev izgleda kao da je nacrt zahteva a ne zavrshen dokument! Ochaj teshki!!!
  • zemlja debila

    20.02.2016 14:03
    Ovo smo vec jednom prosli. Imali smo takse na brojilo, odradili smo komplikovanu proceduru da se oslobodimo placanja na vikendice koje ne koristimo. Onda nas je Vodja velikodusno "oslobodio" takse, da bi je opet posle 2 godine uveo. I sad opet sve ispocetka ali uz mnogo vece troskove jer su u medjuvremenu u lanac ishrane uveli i notare. Pa ko je ovde lud. Kakva stoka! Ovo ce biti zapamceno prilikom izbora, ne brinite. Kao i sve ostale svinjarije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.