Neće biti kazni za kašnjenje u dostavi završnih izveštaja

Zbog problema u funkcionisanju aplikacije za elektronsku dostavu finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre, nijedan računovođa niti firma neće biti kažnjene ako zakasne sa dostavom izveštaja, pod uslovom da su u roku pristupile sistemu APR-a, izjavio je direktor Agencije Zvonko Obradović.

Od ove godine, firme mogu da svoje završne izveštaje za 2015. dostave isključivo u elektronskoj formi, putem aplikacije na sajtu APR-a, ali se ispostavilo da aplikacija radi loše. Pošto rok za dostavu izveštaja ističe 29. februara, firmama je pretio rizik da budu kažnjene zbog greške APR-a.

Računovođe su se zbog toga obratile javnosti navodeći niz grešaka u radu elektronskog sistema.

"Dok predstavnici APR-a ponosno izjavljuju kako slanje izveštaja ide nesmetano, realnost je potpuno drugačija. Aplikacija je puštena u rad 2. februara i od tada ili ne radi uopšte ili, kad uspemo da uđemo, radi brzinom koja je apsolutno nemoguća za rad. Greške koja aplikacija pokazuje pri ulasku su: "Pristup aplikaciji je onemogućen zbog postavljanja nove verzije", "404-file or directory not found","The page cannot be displayed"... Ako i nekom srećom dođemo do unosa podataka u samu aplikaciju, ti podaci često nestaju sami od sebe, pa moramo za istog obveznika po 20 puta da upisujemo sve brojke. Napominjemo da je APR uveo elektronsko slanje završnih računa prošle godine i da je, opet zbog toga što aplikacija nije funkcionisala kako treba, rok slanja statističkih izveštaja pomeren na 31. mart 2015. godine. Kada je aplikacija najzad puštena u rad, bila je jako spora i sa užasnim dizajnerskim rešenjem, bez mogućnosti štampe obrazaca, sa lošim fontom. Čini nam se potpuno nemogućim da nam se posle skoro godinu dana, vraća još aplikacija sa većim sistemskim greškama, potpuno nesposobna da izdrži zadatak koji joj je namenjen. A rokovi su ostali isti", navode računovođe.

Autor: Danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.