"Prosvetni radnici nisu više bitni za državu"

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" saopštili su da još nisu obavešteni o sastanku reprezentativnih sindikata prosvete, koji je trebalo da bude održan danas s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, što potvrđuje njihovo ubeđenje da prosveta i prosvetni radnici nisu više bitni za državu, politiku i vlast, čak ni u vreme predizborne kampanje.

"Iz tih razloga pozivamo sve zaposlene u prosveti da se iskreno pridruže zajedničkoj borbi svih za lični opstanak, opstanak profesijene i dobrobit obrazovanja Srbije. Slično kao kada su učestvovali u štrajku upozorenja zbog neispunjenja preuzetih obaveze iz Sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali s predstavnicima Vlade Srbije pri prekidu štrajka prošle godine", saopštili su iz "Nezavisnosti".

Oni su dodali i da je u subotu Vlada Srbije odlučila da ne stavi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na dnevni red Skupštine Srbije, što predstavlja "veliku nesigurnost i nejasnoću".

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete održali su u petak, 26. februara, štrajk upozorenja u 1.500 škola u kojima nije održan prvi čas. Oni su tada najavili da će se danas sastati sa premijerom Vučićem od koga "očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti".

Zaposleni u obrazovanju stupili su u štrajk upozorenja jer nisu ispunjene obaveze iz sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali s predstavnicima Vlade Srbije o prekidu štrajka prošle godine. Sindikati traže povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplatu nagrade utvrđene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

Autor: agencije

  • podbarac

    01.03.2016 10:11
    trt
    Ono jest , imamo Pink i Farmu pa nam prosveta nije potrebna , deca se moderno školuju da postanu starlete i krimosi jer je to u ovoj " državi" najunosniji posao.
  • Profa

    29.02.2016 22:29
    Kad bi smanjili obim administrativnih poslova na pisanje priprema, i to da oblik pripreme da bude stvar nastavnika, i da način pisanja planova ne menjaju svake 2-3 godine, nego jednom napišemo i korigujemo po potrebi, to bi bio veliki uspeh. Mene lično "udavi" administracija, naročito mi smeta što stalno menjaju predmete koje predajem i taman kad se prilagodim predmetu, dobijem da predajem nešto drugo. Dosta vremena provedem ispunjavajući administrativne forme, a mogao bi učiti i raditi nešto korisno. Većinu dokumenata koje napravim, niko nikad ne pročita. Plata je najmanji problem, ceo sistem obrazovanja je pogrešno postavljen. Ocene se povećavaju bez osnova zbog "rejtinga" škole, deca osete da bez uloženog truda mogu da dobiju dobru ocenu. Posebna priča je upis u srednje škole. Dovoljno je po jedan bod na testu za četvorogodišnje obrazovanje, pa deca bez dovoljno znanja jedva završavaju srednju školu trošeći novac poreskih obveznika, umesto da za 3 godine završe zanat i osposobe se za rad. Naravno moderni roditelji ne žele da im deca "rmbaju" kao oni, pa ih još više iskvare. Svašta bi mogao da napišem, ali koga briga. Uglavnom, NIJE PLATA PROBLEM, SISTEM NE VALJA!!!
  • Squidward Testicles

    29.02.2016 22:08
    Štrajk?
    U Prvoj Vojvođanskoj u Novom Sadu nije bilo nikakvog štrajka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija