Škole i roditelji odlučuju iz kojih udžbenika će deca učiti

Ministarstvo prosvete objavilo je listu literature za osnovnu školu sa koje će nastavnici birati udžbenike po kojima će raditi naredne tri školske godine.
Odluku o izboru udžbenika donose aktivi učitelja ili nastavnika do 10. aprila i to tako što kroz informacioni sistem Ministarstva unose tri želje. 
 
Uz to će morati da navedu i obrazloženje zašto su se opredelili za konkretna izdanja, a to obrazloženje biće dostupno javnosti kroz portal otvorenih podataka Ministarstva prosvete - opendata.mpn.gov.rs.
 
Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova, nastavnici će najpre birati komplet izdavača za koji smatraju da je najkvalitetniji, a u okviru njega koje udžbeničke jedinice je neophodno da deca kupe, a šta bi trebalo da se nađe u školskim bibliotekama ili kabinetima. On podseća da zakon ne obavezuje roditelje da kupe ceo sadržaj kompleta.
 
- Na listi koja je objavljena nalazi se više udžbeničkih jedinica od onoga što je kao obavezno predviđeno planom udžbenika. Aktivi učitelja ili nastavnika određenog predmeta mogu da traže da roditelji kupe i manje od onoga što je propisano planom, ali nikako preko toga. Konkretno, aktiv nastavnika matematike u nekoj školi može da kaže da je učenicima u šestom razredu potrebna samo zbirka zadataka, ali da bi voleli da imaju pet primeraka udžbenika koji će stajati u biblioteci, ako nekom učeniku zatreba - objašnjava Šuvakov, napominjući da će Ministarstvo pokušati da ono što škole traže za biblioteke nabavi iz budžeta, kao i da će odluka o besplatnim udžbenicima biti doneta nakon što škole završe izbor.
 
Na listi udžbenika nalaze se odobreni kompleti svih izdavačkih kuća koji su ispunili uslove konkursa. Prvi put uz spisak je dat broj strana, kao i cena svakog naslova, koju izdavači neće smeti da menjaju. Statistika pokazuje da, kada bi neko želeo da kupi sve knjige sa liste, na svim jezicima, za sve razrede i predmete, morao bi da plati više od 1,6 miliona dinara i da pripremi police za 266.708 stranica knjiga.
 
Iako su za izbor udžbenika odgovorni nastavnici, iz Ministarstva prosvete preporučuju školama da pre opredeljivanja održe roditeljske sastanke, da bi čuli mišljenje roditelja i učenika koje knjige su korišćene u nastavi, a šta je bilo višak, kako se ne bi kupovalo ono što je nepotrebno.
 
Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Zorana Lužanin kaže da se razmišlja i o upitnicima za roditelje i đake, kako bi bili sigurni da će svaka škola čuti njihov glas. Ona za "Danas" kaže da su predstavnici Ministarstva održali sastanke sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola da bi ih detaljno upoznali sa procedurom izbora udžbenika i otklonili eventualne dileme. A na tim susretima čuli su se komentari direktora osnovnih škola da ih "izdavači opsedaju", dok su srednje škole prepuštene same sebi.
 
Nepovoljnu situaciju, u kojoj se nalaze, pre svega, srednje stručne škole, u kojima nedostaju udžbenici za čak 900 predmeta, dodatno je pogoršala odluka Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) na poslednjoj sednici da ne usvoji nove standarde kvaliteta udžbenika. U okviru tog dokumenta nalaze se standardi za priručnike, kojih do sada nije bilo, a koji su neophodni da bi priručnici za srednje škole mogli da uđu u proceduru odobravanja.
 
Zorana Lužanin kaže da Ministarstvo još nije objavilo javni poziv za ove priručnike, jer i dalje čeka NPS, koji bi, kako je najavljeno, predlog novih standarda kvaliteta trebalo ponovo da razmatra na idućoj sednici. Ona se nada da autori uveliko rade na tim materijalima i da će ipak biti dovoljno vremena da ih komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pregledaju, kako bi srednjoškolci narednu školsku godinu dočekali u nešto povoljnijoj situaciji.
 
Autor: Danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.