Banke će naše kredite moći da prodaju i uterivačima dugova?

Ukoliko se usklade svi propisi i Narodna banka Srbije da zeleno svetlo, do kraja ove godine, posebne firme i fondovi će moći od banaka da otkupljuju ne samo kredite koje ne mogu da naplate od preduzeća, nego i od građana.

Bankari očekuju da će sve pripreme biti gotove najdalje do jula. Do sada se kod bankara nagomilalo nešto više od pola milijarde evra dugova koje stanovništvo ne može da vrati. To je 11 odsto u odnosu na ukupan dug stanovništva koji premašuje 5,5 milijardi evra.

Do 2011. godine banke su mogle da prodaju svoja potraživanja od građana specijalizovanim firmama, ali je naša centralna banka odlučila da donese Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim je ovo pravo ukinuto.
Lane je ponovo pokrenuto pitanje prodaje loših kredita stanovništva i krenulo se u proceduru koja obuhvata izmenu i donošenje novih propisa.

"Izvršni odbor Narodne banke Srbije je u avgustu prošle godine usvojio akcioni plan za sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita", navode u NBS. "Na ovaj način je predviđeno, između ostalog, da se sprovede analiza mogućnosti i prepreka za ustupanja potraživanja građana. Imajući u vidu da je NBS u prethodnom periodu ostvarila značajan napredak u pogledu zaštite korisnika finansijskih usluga, i smatra da svaki nivo liberalizacije prodaje problematičnih kredita stanovništva treba pažljivo da se analizira. Centralna banka je reagovala uzimajući u obzir najbolju međunarodnu praksu, karakteristike domaćeg tržišta, kao i potencijalne rizike."

NBS razmatra uspostavljanje regulatornog okvira za institucije kojima bi, pored banaka, bilo dozvoljeno da otkupljuju ovu vrstu kredita.

"Banke očekuju da se donese regulativa koja će nam omogućiti da prodamo i kredite koje ne možemo da naplatimo od građana", kaže Slavko Carić, predsednik IO Erste banke. "To rade sve zemlje u svetu, tako da i mi treba da se uklopimo. Bankama je neophodno da se rasterete loših zajmova, kako bi mogle da plasiraju novac dobrim klijentima, pod povoljnijim uslovima. Zasada prodajemo zajmove koje ne vraćaju firme, a cena koju postižemo zavisi od obezbeđenja pozajmica, tržišta, pozicije naše zemlje..."

Specijalizovane firme koje su kod nas do 2011. godine otkupljivale dugove građana od banaka, čekaju kao zapete puške da naplate dugove iz tog perioda. A, cena nije mala. Jedan sugrađanin je dugovao za dozvoljeni minus 46.000 dinara, a uterivači su tražili da plati 186.000.

Građani su u Srbiji, za razliku od preduzeća, i dalje dobre platiše kada su u pitanju obaveze prema bankama. Kašnjenje za vraćanje kredita je oko 11 odsto, za dozvoljeni minus 11,4 odsto, a za kreditne kartice 17,7 odsto.

Građani najviše duguju za stambene kredite, i to oko 3,5 milijardi evra, a zatim za gotovinske zajmove oko 2,4 milijarde evra. Najveći problem u otplati imaju klijenti koji otplaćuju stambene pozajmice u švajcarskim francima zbog rasta franka.

"Banke kod nas imaju veoma visoke kamatne stope, naročito za građane, tako da su mnogi gotovo pali u dužničko ropstvo", smatra Mlađen Kovačević, ekonomista. "Naše stanovništvo dobro i uspeva da u velikom procentu otplaćuje obaveze, s obzirom na kamate. Kredite ne vraćaju uglavnom oni koji su ostali bez posla ili im je smanjenja plata. Banke nisu socijalne ustanove, ali ne treba da budu ni zelenaši, ili još gore, da im se dozvoli da kredite prodaju uterivačima. To znači da za neplaćenu kreditnu karticu, koja ima tri puta veću kamatu nego na Zapadu, mogu da vam odnesu sve iz kuće."

Očekuje se da se udeo loših kredita sa 20 odsto u 2016. spusti na 18 odsto u sledećoj godini. Srbija je i dalje u vrhu liste zemalja sa najvećim udelom NPL-a. U Sloveniji je procena za ovu godinu da će problematični krediti biti 11 odsto, a u narednoj 10 odsto. U susednoj Hrvatskoj je ocenjeno da će nivo loših kredita u ovoj godini iznositi 17,5 odsto, a u 2017. 16,5 odsto.

Autor: Novosti

  • Boki

    06.03.2016 14:52
    vmiki@ymail.com
    Meni jedna firma duguje oko 6000 evra. Vlasnici su ogromne pare izvukli a firmu zbog dugovanja namerno gurnuli u stecaj pa ce posle da je zatvore. Duguju bankama, firmama i radnicima. Pitam se da li ce moja potrazivanja kao gradjanina, te posebne firme moci otkupiti. To bi bilo u interesu pravde.
  • Udar na građane

    06.03.2016 12:27
    Banke će uterivačima prodati dugove građana, a onda će uterivači, pištoljima naplaćivati dugove, ili građane dužnike isterati iz stanova na ulicu.
    Državi su građani poslednja briga, ona štiti lopove iz finansijskih institicija.
  • Che

    06.03.2016 12:09
    Kokan je bio u pravu! Postoji samo jedan nacin...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija