Država ne radi na odbrani od poplava

Profesor na katedri Šumarskog fakulteta za bujice i eroziju Ratko Ristić izjavio je danas država ne radi dovoljno na tome da ima stabilan sistem odbrane od poplava.
"Mi, kao i poslednjih 20-ak godina ne radimo dovoljno na preventivi, kako bismo ublažili i minimizirali bujične poplave. Od maja 2014. uradjeno je mnogo, medjutim, u najboljem slučaju to je samo popravka onoga što je oštećeno (u poplavama) maja 2014. godine, ali nismo radili na preventivi", rekao je Ristić za Radio Slobodna Evropa.
 
Prema njegovim rečima, preventiva bi značila da se obavljaju obimni tehnički radovi u rečnim i potočnim koritima, prave protivbujične brana za zaustavljanje nanosa, pošumljavaju goleti na slivovima.
 
"Pored toga, puno stvari nije uradjeno na državnom nivou. Pre svega, nije promenjen član 23 Zakona o vodama po kome je sva odgovornost za projektovanje, izgradnju i održavanje objekata za zaštitu od erozije i bujičnih poplava na teretu lokalnih samouprava. Poznato je da naši gradovi i opštine nemaju za to ni finansijske niti ljudske resurse", kazao je Ristić. On je upitao i šta je sa novcem koji se naplati po Zakonu o vodama.
 
"To je naknada za vodno zemljište, ogromna sredstva koja ulaze u budžet Srbije, a odlaze za neke druge namene. Dakle, mi novca imamo, ali je on preusmeren na neke druge stavke u potrošnji. To jednostavno nije prihvatljivo",  rekao je Ristić. Kako je dodao, problematičan je i status vodoprivrednih preduzeća. 
 
"To su preduzeća koja treba da rade cele godine na preventivi i moraju biti pod nadzorom i vlasničkim učešćem države, kao u svim ozbiljnim zemljama", kazao je Ristić i dodao da postoji i odgovornost lokalnih samouprava. 
 
On je objasnio da lokalne samouprave treba da donose planove za odbranu od poplava, da sprovedu komunalni red: "Da se ne baca djubre u vodotokove. Videli smo da je u Novom Pazaru sada jedan od glavnih uzroka izlivanja voda bila ogromna količina djubreta koja je zapušila potoke i reke tako da se voda izlila".
 
Na pitanje da li vlast konsultuje stručnjake, Ristić je rekao da se to dešava samo sporadično i da nema jasne namere države da se ta oblast strateški analizira, donesu odgovarajuća dokumenta, akcioni planovi i da se po tome postupa, uprkos iskustvu iz ogromnih poplava 2014. godine.
 
Autor: Beta
  • Sremac

    09.03.2016 10:38
    A kada je pa to ova drzava radila na necemu osim na pljacki i unistavanju!?
  • sava

    09.03.2016 06:54
    kontaminacija
    Šta očekivati od onih kojima je Bog Za sve kriv. Hvala Mu što prašta.
  • Snakepit

    09.03.2016 06:07
    Vodotokove smo pretvorili u fekalnu kanalizaciju.NS pušta govna direktno u Dunav, a ostali gradovi u Tisu, i DTD mrežu.80l-m2 ne može da nosi ni jedna gradska kanalizacija.U Vojvodini se na ravnoj površini masa vode pravilno rasporedi dok se po brdima sjuri u dolinu i nosi sve pred sobom.TE Nikola Tesla nema elektro i vodene filtere i oštećuje ozonski omotač, a svaki ciklon koji naiđe izruči velike količine kiše.Postoje metode za izazivanje kiše, a i metode za razbijanje oblaka.Mi od toga ne radimo apsolutno ništa, nego i dalje kenjamo po rekama.I normalno je da stigne i osveta za nemar nama, poslednjim indijancima u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.