Treba li trgovinama zabraniti rad nedeljom i praznicima?

S predlogom sindikata da se trgovinama zabrani rad nedeljom i praznicima ne slažu se trgovci, a država ne želi da se meša.
Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da se država neće svrstavati ni na jednu stranu.
 
- S jedne strane, treba razmotriti predlog sindikata, ali s druge strane ne sme se ugroziti poslovanje trgovaca i zarade na koju računaju. Zato država samostalno teško da može da donese odluku o zabrani rada nedeljom. To može da se desi samo ako se povodom toga saglase i jedni i drugi - kaže Ljajić .
 
Predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović navodi da taj problem pod hitno mora da se reši jer je "situacija alarmantna". - Većina trgovaca za rad na praznik ili nedeljom ne dobija uvećanje zarade određeno zakonom - kaže Topalović za Blic.
 
Jedno od opravdanja trgovaca za takvo radno vreme je konkurencija i loša finansijska situacija. - Nismo dovoljno bogati da to sebi priuštimo. To će moći tek kada BDP bude dupliran - tvrdi Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.
 
Milan Jevtić iz Fondacije "Fridrih Ebert", međutim, kaže da je praksa pojedinih zemalja pokazala da zatvaranje radnji nedeljom ne znači nužno gubitke ni za državu ni za trgovce.
 
Autor: Blic
  • kupac

    20.03.2016 12:05
    neeeee treba sve da radi non-stop! :D 00-24h prodavnice su najbolja stvar ikada izmišljena! kad god ti zatreba nešto, možeš da ideš :)
  • milan

    20.03.2016 10:00
    drzava treba urediti zakonima sve to.mada kod nas zakon postoji na papiru.a da bi kao privukli strane firme radnici postaju robovi bez ikakvih prava,u vecini privatnih firmi je tako.u gradjevini radnici rade od 12 do 15 sati i subotom i nedeljom takodje rade nmogi i na crno,a ako se pozalis bilo kome ides kuci.u trgovini isto rade 1 do dva sata duze nego sto im je placeno a plata minimalac.sindikati ne stite radnike jer su produzena ruka vlasti,recimo predsednik sindikata u firmi treba da radi i za firmu i za sindikat,medjutim firma mu da laksi posao ,vecu platu ai nemora dolaziti na posao i stvar resena boli ga uvo za radnike.
  • Milan -Novo naselje

    20.03.2016 07:43
    radna nedelja
    Nije mi bas jasan naslov " Treba li trgovcima zabraniti rad nedeljom " ! Ko treba da zabrani ?Drzava ! Kako da zabrani ? Ne tako davno a u jednom mnogo mnogo humanijem sistemu mi kao drustvo imali smo zakonom odredjenu radnu sedmicu . Tacnije , znalo se koliko radnih sati imas u nedelji i kad ispunis te sate sledi ti odmor . Velika vecina je imala petodnevnu radnu sedmicu u koju trgovci nisu spadali zbog specificnosti posla . Oni su u vecini imali nedelju kao ne radni dan .
    Zakonodavac ( drzava ) u saradnji sa sindikatima mora da definise koliko sati traje radna nedelja a koji ce dan u sedmici biti slobodan to je stvar poslodavca . Kako zakonski zabraniti rad nedeljom jednom BIG-u kad su mu subota i nedelja udarni dani . Znaci , nije pitanje ; nedelja - da ili ne , nego koliko moze i treba da traje radna nedelja .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.