Budući studenti moraju da plate i do 60.000 dinara za pripremnu nastavu

Učenici završnih razreda srednjih škola koji žele da nastave školovanje ovih dana kreću na pripremnu nastavu za upis na fakultete, za šta će neki od njih morati da izdvoje i više od 60.000 dinara.
Univerziteti u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu tvrde da se ovo ulaganje isplati, jer je prolaznost polaznika pripremne nastave na prijemnom ispitu u proseku 90 odsto.
 
Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu pripremna nastava se organizuje u okviru četiri kursa. Arhitektura košta 20.000 dinara u zimskom semestru (novembar, decembar, januar), a 30.000 u letnjem (od marta do juna). Postoji i mogućnost uplate samo jednog časa i to košta 3.000 dinara. Na fakultetu kažu da se obično u junu organizuju intenzivni kursevi.
 
"Na pripremnoj nastavi obično bude oko 600 polaznika, a prolaznost na prijemnom ispitu je od 90 do 100 odsto. Cena pripremne nastave iz matematike je za 50 časova 12.500 dinara", kažu na FTN-u.
 
Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu maturantima su na raspolaganju dva kursa, iz matematike i fizike, a cena po predmetu je 36.000 dinara ako se plaća odjednom ili 40.000 ukoliko je na rate. Nastava je subotom i nedeljom, a specifičnost je što se ovde pripremaju budući studenti svih tehničkih fakulteta, ne samo elektrotehnike.
 
Međutim, postoje i fakulteti koji pripremnu nastavu organizuju potpuno besplatno. Jedan od njih je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem su najviše školarine i cena prijemnog ispita.
 
Isti slučaj je i u Čačku, na Fakultetu tehničkih nauka. Prodekanka za finansije Snežana Dragićević kaže da je to tako jer na pripremnu nastavu ne gledaju kao na izvor prihoda, već kao na ulaganje u studente i popularizaciju fakulteta.
 
"Pripremnu nastavu finansiramo iz sopstvenih izvora, predaju naši zaposleni i to im je deo radne obaveze, ali je svi prihvataju rado. Uložimo malo više vremena zarad bolje prolaznosti studenata. Uvek imamo više zainteresovanih od broja mesta", kaže Dragićevićeva.
 
Autor: Politika
  • PMF

    31.03.2016 20:33
    matematika i hemija
    Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu već godinama unazad organizuje BESPLATNE pripreme za prijemni iz matematike i iz hemije. Vrlo pozitivan primer :-) I odlična prilika da se upoznaju profesori i asistenti, nešto kao "probne studije"…
  • pukoh od smeha

    31.03.2016 12:33
    Kome trebaju časovi ni ne treba da pokušava da ide na fakultet.
  • Lala

    31.03.2016 00:26
    Čitam i ne verujem...brate bolje platiti individualni čas..em efikasnije em troduplo jeftinije...strašno...btw na polj faxu je džaba xD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.