Sudije u Srbiji sumnjaju da su im kolege korumpirane

Reforma pravosuđa u Srbiji morala bi brže da se sprovodi, navode u Savetu za borbu protiv korupcije.

Savet za borbu protiv korupcije predstavio je danas javnosti Izveštaj o stanju u srpskom pravosuđu. Pravosuđe u Srbiji postiglo je određene, ali nedovoljne pomake kada je reč o suđenju u razumnom roku, vrednovanju nosilaca pravosudnih funkcija, i imenovanju predsednika sudova, ali ostaju problemi uticaja izvršne vlasti, posebno u komentarisanju sudskih slučajeva, zatim velikog broja sudija, te sporog sprovođenja strategije.

Izveštajem se konstatuje i da je došlo do poboljšanja u rešavanju starih predmeta i da su doneti podzakonski akti koji se tiču kriterijuma i merila za vrednovanje rada, kao i izbore sudija i tužilaca, Zakon o zaštiti prava na suđenja u razumnom roku, ali i da je potrebno ubuduće kontrolisati njihovu implementaciju.

I dalje velik broj nerešenih višegodišnjih predmeta

Članica Saveta Jelisaveta Vasilić ukazala je na veliki broj starih predmeta koji traju više godina.

"Broj predmeta starijih od pet godina u osnovnim sudovima smanjen je za četiri odsto, dok je broj predmeta starijih od deset godina smanjen za 12 odsto", ukazala je Vasilić.

Ona je istakla i da su doneti propisi na osnovu kojih je moguće vrednovati nosioce pravosudnih funkcija, kao i to da je ranije većina predsednika sudova bila u v.d funkciji, što je bio način korupcije sudija.

"Sada imamo izabrane sve predsednike osim šest v.d. predsednika, i to treba da se ispravi", rekla je Vasilić.

Visoka stopa percepcije korumpiranosti

Iznela je i podatak o percepciji prisustva korupcije, pa je, kaže, 25 odsto sudija smatralo da su njihove kolege korumpirane.

"To za svoje kolege misli i 30 odsto tužilaca, kao i 60 odsto advokata, dok više od 80 odsto građana smatra da su nosioci pravosudnih funkcija podložni primanju mita", prenela je rezultate istraživanja Vasilić.

Kada je reč o broju sudija i sudova Vasilić je istakla da u Evropi, po glavi stanovnika, ima mnogo manje sudija, kao i to da jedan sudija dobija u proseku po 850 premeta, za razliku od Srbije gde je to oko 300. Ona je poručila da je potrebno naći merila na osnovu kojih će se videti koliko je sudija potrebno Srbiji.

Vasilić je ukazala i na problem neravnomerne dostupnosti pravu i pravdi, jer postoje sudije koje su prilično opterećene brojem predmeta, kao i one koji rade mnogo manje. Prema njenim rečima, mnogi zakoni su takvi da ih sudije veoma teško tumače i prepušteni su sebi "da nalaze pravdu".

Finansije sredstvo za uticaj vlasti na sudove

Kada je reč o nezavisnosti pravosuđa, Vaslić je istakla da je potrebno prestati sa kršenjem prezumpcije nevinosti, jer to smeta i utiče na rad sudija.

Članica Saveta Miroslava Milenović istakla je da pravosuđe nema nezavisan budžet od izvršne vlasti što otvara prostor za uticaj na pravosuđe.

"Ne odvaja se dovoljno sredstava u budžetu Srbije za pravosuđe, niti su potpuno prenete budžetske nadležnosti na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca", rekla je i dodala da treba da postoje dva potpuno nezavisna budžeta - budžet za sudstvo i tužilaštvo.

Ministarstvo: Napredak od 2012. godine vidan

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je povodom izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, da je svesno da je stanje u srpskom pravosuđu daleko od onog kakvo građani zaslužuju, ali je i poručilo da je, objektivno gledano, mnogo bolje od onog iz 2012.

„"Ministarstvo je radilo, radi i radiće na daljem poboljšanju stanja u srpskom pravosuđu"“, poručilo je ministarstvo.

Ministarstvo je istaklo da je u periodu od oko dve godine, u okviru svojih nadležnosti, ostvarilo brojne rezultate, poput uređenja 44.000 kvadratnih metara prostora u 27 objekata pravosudnih organa širom Srbije.

"„Renoviranjem, adaptacijom i izgradnjom obezbedeni su znatno bolji uslovi rada pravosuđa, što doprinosi efikasnosti vođenja sudskih postupaka"“, navodi se u saopštenju.

Na predlog ministarstva usvojen je i počela primena Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji štiti građane koji prijave korupciju, Vlada je usvojila Strategiju istraga finansijskog kriminala, čija je primena otpočela, a sama strategija ima cilj da uspostavi potpunu specijalizaciju sudija, tužilaca i policije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe, na predlog ministarstva usvojen je i počeo da se primenjuje novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji omogučava rešavanje više od 1,5 miliona starih predmeta, čime se sudovi rasterećuju i omogućava se efikasno postupanje u novim predmetima.

Uvodenjem novih mehanizama, povećana je naplata sudskih taksi za 30 odsto u prva tri meseca 2016. u odnosu na isti period prošle godine, čime je povećan budžet pravosuđa i Republike Srbije.

Uveden je i novi elektronski sistem prevencije nasilja u porodici, kao i novi uređaj koji će u budučnosti biti korišćen za obaveznu meru lečenja od alkoholizma u slučajevima kućnog pritvora i kućnog zatvora, što predstavlja nadogradnju sistema alternativnih sankcija.

"Broj predmeta koji se protiv Republike Srbije vode pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu smanjen je za 91 odsto u periodu 2014-2016, što ukazuje na bolje mehanizme zaštite prava građana pred domaćim sudovima koji su promovisani kroz efikasniju zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i efikasniji sistem izvršenja", navodi Ministarstvo pravde.

Ministarstvo je poručilo i da ne može i neće da komentariše pojedinačne, selektivno birane sudske postupke i odluke, koje u svom Izveštaju navodi i komentariše Savet, jer smatra da to ne doprinosi jačanju nezavisnosti sudstva, već je, naprotiv, urušava.

  • Mb

    07.03.2024 12:56
    Istina
    U istinu o koruptivnosti i traženju licne koristi zs sudece kroz predmet i preko advokata od stranaka, pa koja da novac ili tako kaže njen advokat, ta vise uspeva u parnici, a da to nije kriterijum uspeha ni zakonski ni Ustavom, nijr moguce sumnjati jer se desava i u 2024,nespreceno id uprsve, predsednika sudovs i eksterno kontrolnog Ministsrstva. Tskci i sagledano i dokazano, napreduju u vise sudove i uspesno sire mrezu koruptivnosti. Da, narocito u Beogradu, gde je integritet sudije misaona i samo psoiroloska odrednica zakona u 2024. Godini i nadalje.
  • Aleksandar Skočajić

    21.02.2017 16:59
    Korupcija
    U vezi gore navedene teme, moj slučaj je star preko 27 godina, i sada je na Ustavnom sudu, zahvaljujući, imam za to sa dokazima osnovanu sumnju : više korumpiranih sudija, koje su predmete rešavale zloupotreblavajući svoj položaj, da su štimovale dokaze, da su direktno kršile Krivični zakon Republike Srbije čl. 360, (Kršenje Zakona od strane sudije), Ustav Srbije čl. 32, Evropsku Konvenciju čl. 6., Zakon o sudijama čl. 90 (stav 1, - Povreda Načela nepristrasnosti i stav 18, - Kršenje odredaba Etičkog Kodeksa u većoj meri), a sa namerom da se preko suda i lažiranih Presuda pribavi nezakonita korist odredjenoj stranci u postupku, - direktno sam više puta obraćao svim nadležnim Institucijama Srbije ali bez konkretnog postupanja. Molim stranke koje imaju sumnje u zakonitost postupanja sudija koje su im presudjivale u zadnjih nekoliko godina za sudije : Ljiljana Vučinić, Vesna Obradović, Vesna Popović i Ljubica Nenadić, da mi se obrate na email adresu bgdsudovi@gmail.com

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija