Voće i do tri puta skuplje ove godine zbog nevremena

Velike prolećne padavine, pa čak i sneg u pojedinim delovima Srbije, uništile su od 30 do 50 odsto malina, jagoda i trešanja pa se očekuje da cena tog voća bude i do tri puta viša.
Kasni prolećni mraz zahvatio je i veći deo Evrope, zbog čega je cena kilograma trešnje u Hrvatskoj skočila sa pet na čak 15 evra. Poskupljenje najavljuju i proizvođači malina iz Ivanjice kojima je sneg uništio polovinu malinjaka.
 
"I prošle godine zbog velikih padavina smo imali toliku štetu i nismo je nadoknadili. Da bismo uspeli koliko-toliko da se oporavimo, cena malina mora porasti na 250 ili čak 300 dinara", kaže malinar Dragan Pantović.
 
Pretpostavlja se da je u Ivanjici stradalo više od 1.000 hektara malina, a predsednik Opštine Milomir Zorić se nada da će Vlada imati više razumevanja za nadoknadu štete nego prošle godine.
 
Nevreme je izazvalo trulež na biljkama i smanjilo ovogodišnji plod. Profesor voćarstva Dejan Đurović kaže da je uništenje voća izazvalo nekoliko faktora.
 
"Prvo je dolazilo do lomljenja nežnih grančica na malini i trešnji. Loše vreme je pogodovalo i truljenju jagoda, zbog čega su ih mnogi proizvođači prskali hemijskim sredstvima, pa se postavlja pitanje da li je to voće uopšte zdravo. Na kraju, prolećni mraz na jugu Srbije oštetio je i jabuke koje nemaju protivgradnu mrežu", ističe Đurović.
 
Inače, prema prognozama meteorologa, vreme ni u narednom periodu neće biti naklonjene poljoprivrednicima, jer se najavljuju visoke temperature, zbog čega bi voće moglo da izgori.
 
"Ako temperature budu iznad 35 stepeni, velika je verovatnoća da izgori sve voće i vinogradi, a takve suše i toplote dovode i do grada koji može da dotuče biljke. Prilikom paklenih vrućina maline imaju manji plod, dok jabuke ili crno grožđe mogu da izgube na kvalitetu i ukusu", objašnjava docentkinja meteorologije Ana Vuković.
 
Budući da će i ove godine biti manje voća na domaćem tržištu, u velikim trgovinskim lancima spremaju se za uvoz jabuka i breskvi iz Grčke i Španije, čije su cene bile do 30 odsto niže u odnosu na domaće voće.
 
Pored voća uništeni su i usevi krompira. Više o nepogodama koje su pogodile poljoprivrednike u Srbiji i uništenim usevima možete pročitati OVDE.
  • Agronom

    18.05.2016 16:02
    Pa neka je ...
    Naši poljoprivrednici velikom većinom proizvode kao na početku 19.veka !!! Hej - tehnologija je napredovala u poljoprivredi !!! Umeju da zarade na malinama , ali ne žele da se prilagode novim tehnologijama u poljoprivredi i ulože koji dinar da unaprede proizvodnju .... A zaštita od elementarnih i klimatskih uslova ? Navodnjavanje ? Zaštita od mraza i gradonosnih padavina ? Biološki preparati protiv truleži i insekata ?
    Uostalom , ko nam sedi u ministarstvu poljoprivrede i u vladi - nije ni čudo , sedi 1....
  • bogdan

    18.05.2016 15:12
    a ko će ga kupovati ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.