Usevi ugroženi zbog lošeg vremena, uništene maline, krompir kasni

Promenljivo vreme koje mesecima traje, a posebno sneg koji je iznenada pao između nedelje i ponedeljka u Ivanjici, Prijepolju i Novoj Varoši zavio je u crno poljoprivredne proizvođače zapadne Srbije.

Maline, koje su glavni proizvodni adut tog kraja, bile su već oštećene zbog dugotrajnih kiša, a sneg u maju ih je dokrajčio, dok se sa zasadima krompira kasni.

Šef mesne kancelarije Močioci Blagoje Drašković, kaže za "Alo" da je u ivanjičkom kraju oštećeno oko 50 odsto malinjaka i da situacija nije dobra ni za krompir.

"Ovaj kraj je poznat i po krompiru, ali zbog obilnih padavina ne može da se uđe u njive, vlažna je zemlja. Zbog toga će sadnja kasniti, a čim kasni sadnja, lošiji su prinosi. Teško da će biti šljive, a stradili su i voćnjaci jabuka i oraha zbog mrazeva u aprilu", objašnjava Drašković.

Sekretarka mesne zajednice Kušići, Svetlana Bogdanović, priča da su ljudi u ovom kraju očajni, jer oni od proizvodnje krompira i malina žive.

"Krompir se sadi od sredine aprila do polovine maja. Bilo je planirano da se zasadi oko 30 hektara ove kulture, ali je zbog kiše do sada zasađeno samo sedam. Staradali su mnogi malinjaci. Tamo gde su bile bolje maline, šteta je veća. Ne znam šta će biti i ko će pomoći", kaže Svetlana.

U Novoj Varoši juče je besnela mećava kao usred zime. Debljina snežnog pokrivača je oko pet centimetara, a na planinama čak do 10. Vlažni sneg lepi se za lišće, a meštani Nove Varoši srahuju da će polomiti grane na voćkama.

Uništene maline

Šteta koju je jučerašnji sneg izazvao u glavnom proizvodnom malinarskom regionu u Srbiji kreće se, prema prvim procenama, od 10 do 30 odsto, što će sve zajedno uz pređašnje loše vreme i nepovoljne uslove za razvoj maline dovesti do značajne redukcije proizvodnje u našoj zemlji, rekao je Aleksandar Leposavić, naučni saradnik u čačanskom Institutu za voćarstvo.

"Posle prestanka padavina i prestankom vlažnog perioda ulazimo u sušniji period i pojavu masovnog sušenja zasada u našoj zemlji", rekao je Leposavić.

On je preporučio proizvođačima ovog jagodičastog voća da, bez obzira na učinjenu štetu, poštuju savete svojih zaštitara i hladnjačara i ne posežu za upotrebom nedozvoljenih preparata, što može prouzrokovati problem u plasmanu maline iz naše zemlje.

  • Narod ko stoka

    17.05.2016 10:45
    Nista se vi ne sekirajte za unistenje useva. Neko od tajkuna ce sve uvesti sve sto nedostaje i naplatiti duplo i lepo svima.
  • Sigurno

    17.05.2016 10:24
    Samo velika prirodna katastrofa moze da spase ovu zemlju i narod
  • zivan

    17.05.2016 08:39
    Preteruje se, sneg se otopio vec za pet minuta i mogao je nasskoditi samo mladim sadnicama iznad 1.000 metara nadmorske visine, na kojima je, inacce, rizicno saditi ovo voce. Prakticno, malinar je svesno rizikovao, a galama se dizze samo kako bise iz drzzavnog budjeta izvukla odssteta. Takvih odssteta nema kada Lalama u Vojvodini nastrada repa ili soje, bilo usled kisse ili zbog susse. Ovakva pitanja bi poljoprivrerdnci trebalo da ressavaju osiguranjem roda kod osiguravajucih kuca, kao ssto je svuda u razvijenom svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.