Uskoro crna lista onih koji namerno uništavaju firme

Godinama čekan "zakon protiv majstora stečajeva i drugih prevaranata", primenjivaće se od 1. juna.

Zvanični naziv mu je: Zakon o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre (APR). Ovaj propis obavezuje nadležne organe: sudove, Narodnu banku Srbije, Poresku upravu i inspekcije da APR-u dostavljaju imena ovlašćenih lica u preduzećima i preduzetnika protiv kojih su izrečene kazne zato što su zloupotrebili prava iz svoje nadležnosti.

Podaci o pravnim licima, odnosno preduzećima, biće javno dostupni na sajtu APR, kao i osnov upisa u evidenciju, kažu u ovoj agenciji. Kada je reč o fizičkim licima, dakle preduzetnicima, neki podaci biće javni, dok oni iz kaznene evidencije neće biti dostupni, što je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ili drugim zakonom kojim su označeni kao tajni podatak, piše "Politika".

Izrečenim kaznama "biznismeni" skloni prevarama privremeno će ostajati i bez ovlašćenja, licenci, dozvola i odobrenja za rad.

Jedna od čestih prevara je kad vlasnik svesno prezaduži firmu, pa je namerno gurne u stečaj, ali prethodno osnuje novu, po pravilu, na tuđe ime. Tako izbegne da plati sve što duguje.

Prema rečima konsultanta Mreže za poslovnu podršku Dragoljuba Rajića samo u periodu od 2018. do 2014. godine takozvane fiktivne firme, često bez i jednog zaposlenog, oštetile su više od 19.500 preduzeća i preduzetnika.
Legalno registrovani prevaranti gasili su svoje prezadužene firme, a da prethodno nisu platili preuzetu robu i usluge, nanevši tako savesnim partnerima štetu od oko 255 miliona evra. Oštećeni su ih prijavljivali policiji i tužili, ali je samo 2,8 odsto uspelo da nadoknadi pričinjenu štetu, kaže Rajić.

Ovaj zakon ćee pružiti zaštitu samo ako uspostavljena evidencija bude javna i besplatno dostupna, kao što je to slučaj u Nemačkoj. Međutim, ako se ne donese novi zakon o računovodstvu, Zakon o centralnoj evidenciji neće mnogo pomoći.

Naime, poslodavci od 2013. lakše sakrivaju malverzacije zato što prikazuju lažne podatke o rezultatima poslovanja i stanju firme. U Srbiji firma može da se registruje za 100 dinara, neograničeno može da se zadužuje i pravi gubitke, a poverioci ne mogu da se naplate ličnom imovinom vlasnika. Pored toga, prevaranti su sve dosetljiviji, pa sada registruju firme na Kosovu.

  • nsss

    29.05.2016 09:18
    nsss
    salite se zar ne...maja gojkovic unistila drugi po velicini grad u srbiji pa vodi skupstinu...ma kome pricate ove bajke
  • Tecumseh

    29.05.2016 00:02
    Direktori javnih preduzeća i državnih ustanova su napravili takvu štetu da ni sa ličnom imovinom iz 1000 života ne bi mogli da je nadoknade.A uvezuju se sa privatnim firmama odakle paju pare iz budžeta.I sad im još produžavate mogućnost da nastave lopovluk.Dokle više.
  • Nervirach

    28.05.2016 18:14
    Kasno, jedno 20 godina. Jos od sps-a. Znam jednog sto je postavljan za direktora od firme do firme. Sve ih je upropastio. Kao da je antitalenat za vodjenje a opet svuda je bio direktor. Slucajno je bas iz Sarajeva. Oboje su vec zaradili ovdasnje penzije. Nije sns nista novo izmislio, samo preuzeo obicaje od ds a a ovi od sps a. Sve je to ista banda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.