Sve veća zastrašivanja novinara

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da se situacija po pitanju medijskih sloboda na zapadnom Balkanu ubrzano pogoršava i da postoji sve više zastrašivanja novinara.

"Situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu zapadnog Balkana se ubrzano pogoršava. Borimo se protiv istih stvari protiv kojih smo se borili pre 20 godina", navodi se u pismu Dunje Mijatović Skupštini NUNS-a koja se danas održava u beogradskom Medija centru.

Prema njenim rečima, postoji mnogo pitanja o kojima stalno govori: od pretnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i regulatornih tela do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja.

Ona je navela da se "ovih dana sa problemima i političkim pritiscima suočavaju javni servisi u Srbiji". "Novinarska udruženja i građani su digli svoj glas, izašli na ulice i brane svoje pravo na slobodu informisanja i postojanja nezavisnih javnih servisa", navodi se u pismu.

Mijatović je dodala da se novinarstvo nalazi na prekretnici u čitavom svetu i da je veoma važno ne posustati.

  • Haha

    28.05.2016 13:21
    ...
    Haha, ma sigurno, zato i pljuju vlast bez problema na svakom koraku. :)
  • bole

    28.05.2016 13:17
    Dajte ime
    Dajte makar jeda obrazlozeni primer - ime bar jednog novinara i/ili redakcije: ko im je, kada i kako preti, kakav je to bio pritisak, koliko je trajalomaltretiranje ljudi? Ili vi maltretirate mene, citaoca?
  • Oh, yes, go home!

    28.05.2016 13:13
    Pa to je tek počelo razvijanje "Profilisane demokratije".
    To vam je kad vam neko odredu uzak koridor u kome možete da se igrate demokratije i nešto kao odlučujete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.