Poljoprivrednici najavili nove proteste zbog cene pšenice

Udruženja poljoprivrednika najavila su nove proteste zbog niske otkupne cene pšenice.
Prema rečima predsednika Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslava Kiša, protesti će biti samo odgovor na konstantno nerazumevanje nadležnih institucija.
 
"Stalno ističemo da je neophodno izdvojiti više za poljoprivredu, ali oni naš glas ne čuju ili ne žele da čuju. Ove godine smo imali i vremenske nepogode koje su oštetile useve, i pored toga, država je ponovo odlučila da nam ne pomogne. Smatramo da je neprihvatljivo da pšenica nema cenu veću od 15 dinara sa PDV-om, a za to su odgovorni sistem i država, koji su dozvolili da budemo u nemilosti monopolista i onih koji imaju skladišni prostor. Deluje kao da su investitori samo oni koji su prijatelji režima i stranci, a domaći poljoprivrednici ne. I ne radi se ovde samo o pšenici, nego i o mesu, mleku i ostali neophodnim namirnicima", kaže Kiš za 021.rs.
 
Protest je najavila i Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije koja je u svom saopštenju istakla da je monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo cenu pšenice ispod tržišne. Oni zahtevaju da se pšenica otkupljuje po stvarnoj tržišnoj ceni koja je, kako tvrde, oko 18 dinara po kilogramu.
 
"Država ni prošle godine nije otkupljivala pšenicu, ali je cena u žetvi bila oko 18 dinara po kilogramu. Pitamo zašto to nije i ove godine, ako znamo da se proizvodi od pšenice ne prodaju po nižim cenama nego što su bile prošle godine", stoji u saopštenju u kom dodaju da rod pšenice nije toliko velik koliko se prikazuje u medijima.
 
Iako je izvesno da će najavljenog protesta biti, tačan datum, ali i način na koji će se on odvijati još nije utvrđen, jer su organizacije u fazi pregovora. Stvar za poljoprivrednike komplikuje to što još uvek nije konstituisana Vlada, te ne postoji ministar kom bi mogli da se obrate. Kako za naš portal kaže Kiš, pregovara se sa svim organizacijama, kako bi protest dobio masovniju podršku.
 
"Razgovaramo sa svima, odluke koje su donosili u prošlosti, a koje su urušavale položaj poljoprivrednika, ostavljamo po strani. Zbog toga još ne mogu da kažem kako će protest izgledati, da li će se ponovo paliti traktori ili ćemo to drugačije. Kad sve sagledam, ispada da nam ostaje da ustanemo u četiri ujutru, odemo do Vlade, stanemo u red i čekamo razgovor sa mandatarom Aleksandrom Vučićem. U svakom slučaju poruka će biti poslata i biće jasna, jer se ignorisanje više ne može nastaviti. Ne želimo da budemo iskorišćeni za nečiju reklamu, gde će se načelno nešto obećati, a pritom poljoprivrednici neće osetiti boljitak", upozorava Kiš.
 
Podsećamo da su paori protestovali krajem 2015. godine, a razlog su bile izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Poljoprivrednici su tada palili svoje traktore u nameri da održe protestnu vožnju do Skupštine Srbije, ali su ih policijaci zaustavljali, zbog čega je dolazilo do zastoja saobraćaja. Izmene zakona su, i pored negodavanja paora, donete.
  • milan

    13.07.2016 14:28
    2008 god cena psenice 12din evro oko 80 din neznam tacno....2016 god cena psenice 13din evro 124din....toliko o tome koliko nam dobro ide kod nazadnjaka...o subvencijama necu ni da pricam bile 4 puta vece...protesti nego sta dosta je bilo bogacenja na tudjim ledjima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.