Nove državne mere po leđima podstanara, kirija skače za 20 odsto

Podstanari koji plaćaju kiriju 200 evra, ako nemaju ugovor o zakupu, mogu da računaju da će im gazde po tom osnovu od jeseni podići cenu zakupa na oko 240 evra.

Država bi od jeseni trebalo da krene u veliku akciju kontrole i kažnjavanja stanodavaca koji ne plaćaju porez na iznajmljivanje nepokretnosti.

Kontrolom bi se motivisali i stanodavci i podstanari da sklapaju ugovore. Cilj je - tvrde nadležni - da ova oblast iz "sive" pređe u legalnu zonu, a u budžet bi se svake godine slilo najmanje 50 miliona evra od poreza.

Obruč oko stanodavaca se steže, jer od 260.000 vlasnika nepokretnosti koje se izdaju, tek je jedan odsto onih koji porez plaćaju.

Hoće li nove mere diktirati i nove cene kirija?

"Trudićemo se da ne dižemo kirije, mada će to biti teško. Plašim se da će pojedini ljudi koji su do sada izdavali stanove, prosto više neće izdavati stanove, zbog tog velikog poreza od 20 odsto, a pri tom država ne nudi ništa, niti pravnu zaštitu stanodavcima niti bilo šta drugo. Plašimo se da ćemo izdavati malo lošije stanove nego što smo do sada izdavali", kaže Marko Pavlović iz Udruženja stanodavaca Srbije.

Ko će na kraju platiti poreski "ceh" - opravdano je pitanje, kažu iz Udruženja podstanara "Velegrad" i poručuju: Ukoliko se tržište nekretnina ne uredi bolje, 20 odsto poreza za stanodavce prevaliće se preko leđa podstanara.

"Mnogi podstanari se žale da su im se gazde javljale telefonom povodom ovih novih najavljenih mera i kontrola povodom neplaćanja poreza, pretile da će povećati iznose zakupnina. Za neplaćanje poreza stanodavci mogu da odgovaraju prekršajno ili krivično, ukoliko ta visina utajenog poreza prelazi iznos od 150.000 dinara gde su zaprećene kazne zatvora ili novčane kazne", navodi Ljiljana Spasojević iz Udruženja podstanara "Velegrad".

Ključ u bravu za "sivu zonu" biće izvestan jer država gubi godišnje i do 50 miliona evra od poreza na iznajmljivanje nepokretnosti. A inicijalna kapisla je, nezvanično prenose mediji, MMF, koji je Srbiji postavio uslov - u oblasti nekretnina uvesti red.

"Građani koji poseduju nepokretnu imovinu, a koju izdaju, dužni su da odmah posle sklapanja ugovora o zakupu, Poreskoj upravi prijave da su počeli da ostvaruju prihode od izdavanja nepokretnosti. Poreska prijava PP OPO podnosi se nadležnom poreskom organu prema mestu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu odnosno podzakupu. Uz prijavu se prilaže i ugovor o zakupu", objavila je Poreska uprava.

No, dok se državni budžet raduje novom prilivu novca, kućni budžeti i podstanara i stanodavaca, od jeseni,  mogli bi da imaju "rupu" više, koju treba pokriti.

  • Aleksandar

    20.07.2016 09:50
    Sve po zakonu
    Apsolutno bi trebalo da se placa porez na prihode i u sustini se ne slazem sa stavovima, ne porezuju X, ali porezuju mene. Negde mora da se krene. S tim recenim; ja izdajem stan i ne placam porez.
    Rado cu placati porez, kada mi drzava stvori uslove za to. Rado cu placati porez kada drzava mene zastiti od podstanara koji se isele nakon 2 meseca, jer su nasli 5 eura jeftinije, koji ne zele da placaju racune, koji kasne sa kirijom, koji prave lom itd.
    Ova nasa drzava uvek i samo uvek gleda na sebe, jer je pretstavljaju egoisti i samozivi politicari. Pa se zakon tako i sastavlja, da samo drzava dobije svoje, a za gradjane.. pa nek se snadju sami.
  • BELENYI

    18.07.2016 07:48
    Indijanci su ovako nešto zvali SKALPIRANJE !! Udri po narodu do gole kože !!
  • samo gledam

    17.07.2016 21:53
    E, zbog ovoga su im trebali "profesionalni upravnici" zgrada. Koji bi, kao imali, partijsku licencu za taj posao. A posao bi im bio da drukaju Komitetu ko izdaje stan ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.