Novine u lečenju: duža bolovanja i kazne za izbegavanje skrininga

Jedan od prvih Zakona koje bi trebalo da usvoji nova Vlada jeste Zakon o zdravstvenom osiguranju.
Jedna od mnogih novina je da će izabrani lekar ubuduće moći da otvori dvostruko duže bolovanje - od 60 dana, osim u izuzetnim slučajevima.
 
Predloženo je i da osnov za naknadu zarade bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada, poslednja tri meseca. Razlog su, kako se navodi, uočene zloupotrebe.
 
Dobra vest stiže za roditelje dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja. Oni će imati pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade. Do sada su roditelji imali pravo na bolovanje od svega četiri meseca, a nadoknada je iznosila 65 odsto plate.
 
Definisan je i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija. Do sada, to nije bilo prezicirano. Regulisano je i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.
 
Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države. Uvode se i sankcije za neopravdano neodazivanje na skrining preglede.
 
Dakle, neodgovorni koji se ne odazovu ni na treći poziv u jednom ciklusu, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države. Ali, samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja.
 
Sada će se znati i postupak ukoliko se neko iznenada razboli tokom boravka u inostranstvu. Predlog je da Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite. Troškove plaća Fond, a onda ih refundira od osiguranog lica. Predviđeno je i upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lečenja. To je u skladu sa Zojinim zakonom, koji je usvojen pre nešto više od godinu dana, piše RTS.
 
Ubuduće, plaćanja participacije biće oslobođeni i davaoci organa, ćelija i tkiva, kao i pripadnici naročito osetljive populacije - stari, deca, žene, trudnice, porodilje, Romi...
 
Čak i bez overene knjižice, predlog je da se oboleli prime na palijativno lečenje, kao i na preglede koji su predviđeni nacionalnim skrining programima (rano otkrivanje raka dojke, debelog creva ili raka grlića materice).
 
Sve ovo naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije na jesen, a nadležni se nadaju da će zakon biti usvojen do kraja godine, kako bi mogao da počne da se primenjuje od 1. januara 2017. godine.
  • maya

    13.08.2016 19:32
    paket
    Ako ne znate, taj paket usluga će biti da imate pravo na npr. 1 godišnji pregled, 3 puta na pregled ako se razbolite, 2 puta da vadite krv, da popravite 1 zub godiišnje (možda(!) pošto je cilj da se stomatologija izbaci iz usluga koje pokriva zdravstveno, iako zbog kvarnih zuba možete da obolite od srca ili da vam otpada kosa (to se često dešava), i mnogo toga!), itd. a sve ostalo ćete morati dodatno da plaćate. Jako me zanima taj paket!
  • Zanovetalo

    11.08.2016 20:00
    @malena
    Pre bi platila kaznu, a onda zelis lecenje bolesti koju si mogla da preveniras koje pri tom kosta sto puta vise nego skrining pregled. Pa takve kao ti treba da kazne i to debelo
  • Nervirach

    11.08.2016 17:06
    ,,Definisan je i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija. Do sada, to nije bilo prezicirano. Regulisano je i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.'' Botovi, tapsite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.