Uprkos pompeznim najavama, građani i dalje na šalterima dokazuju da su rođeni

Dva meseca nakon stupanja na snagu Zakona o upravnom postupku, prema kom građani na šaltere više ne bi trebalo da donose brojnu dokumentaciju, zakon se i dalje ne primenjuje u praksi.

Iako su se građani nadali da od 9. juna više neće čuti "da im fali jedan papir", situacija na šalterima je ista kao i pre. Stupanje na snagu dugo najavljivanog zakona prema kojem su državni organi u obavezi da sami pribavljaju sva potrebna dokumenta iz službenih evidencija, niko ne primenjuje jer administrativni radnici i dalje građanima traže da samo donesu izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, umrlih, kao i uverenje o državljanstvu i mnoga druga dokumenta.

Čak i ako službenici odluče da to sami pribave, čeka se najmanje mesec dana, koliko je zakonski rok za nabavku i obradu podataka, pa na kraju ispada da je brže i lakše da građani ipak to sami urade.

Situacija je konfuzna i u Novom Sadu gde ovaj sistem ne funkcioniše od samog starta, o čemu je 021 već pisao.

Jedno od Naledovih istraživanja pokazalo je da prosečan građanin Srbije provede pet dana godišnje ispred šaltera. Upravo to je Zakon o upravnom postupku trebalo da spreči, te je čak zaprećena kazna od 5.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice koje ne sprovodi ovaj zakon.

Svi su izgledi da će ovu situaciju ipak morati da reši nova resorna ministarka Ana Brnabić.

  • skep

    12.08.2016 12:19
    Sa povraćajom pdv-a za bebi opremu su lepo rešili, treba popuniti samo jedan formular, ostalo nabave oni. Znači mogu, samo treba da se potrude.
  • kataklizma

    12.08.2016 11:47
    Farma , Parovi , Stanija , Grand parada , Zikina sarenica , patriJote , huligani , Svadba 48 sati , Domacine ozeni me , starlete , Zmaj od Sipova , rakija , Gastoz , tuce , navijaci , Soraja , megatrend diplome , rupe na putevima , borci za srpstvo , Mimi Oro , ...
  • Novosadjanin

    12.08.2016 10:40
    Novi Sad je postao tuga i jad ove drzave. Ili Vucevica i ostale bas briga za narod. Kupuju besna kola, stanove, para u izobilju, obezbedjuju i unucice ..... Treba da izvadim lekarsko (overenu kopiju da im dam, placam overu), da im dostavim fotokopiju LK overenu (placam overu), izvod da nisam kaznjavan i pod istragom (placam takse), izvod iz MKR i drzavljanstvo (placam takse), izvod iz APR (placam taksu).... i tako postavim pitanje DI SU MOJI NOVCI?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.