Beskamatni kredit ne znači da je kredit bez troškova

Sve manje zahteva za kredit tera bankare da smišljaju nove proizvode, pa i da počnu da nude beskamatne kredite - kredite sa nula odsto kamate, piše Kamatica.
Ovakav vid kredita je primamljiv u prvi mah, ali to je namenjeno isključivo novim klijentima.
 
Beskamatni krediti ne znače da je kredit bez kamate, jer, iako nominalna kamatna stopa (NKS) ne postoji, bitna je efektivna kamatna stopa (EKS) koja sadrži sve troškove kredita.
 
Ovakvi krediti nemaju kamatu, ali i za njih se plaća trošak Kreditnog biroa koji iznosi 240 dinara, trošak menice od 50 dinara, kao i troškovi održavanja računa koji je prisutan tokom celog perioda otplate kredita. Troškovi održavanja računa se plaćaju u svim bankama, a trošak održavanja računa koji je povezan sa beskamatnim kreditom ide i do 330 dinara mesečno ili 3.960 dinara godišnje, dok je prosek cene ove usluge oko 150 do 200 dinara mesečno.
 
Takođe, ovi krediti imaju i mnogo niži nivo opterećenja plate. Uglavnom gotovinski krediti mogu da opterete platu i do 40 odsto, a kod kredita sa nultom kamatom maksimalno opterećenje plate ide do 24 odsto.
 
Ukoliko primate platu u neto iznosu od 70.000 dinara i uzmete beskamatni kredit, banka će vam odobriti iznos do maksimalno 200.000 dinara, što znači da je mesečna rata 16.667 dinara, a zaduženost u ovom slučaju 23,81 odsto.
 
Ovakav vid zaduživanja je za one koji imaju mnogo manja primanja neisplativ, piše Kamatica, objašnjavajući da na platu od 30.000 dinara klijent može da uzme kredit od 100.000 pri čemu je mesečna rata 8.335 dinara, pošto su ti krediti ograničeni i na rok otplate od 12 meseci.
 
Prilikom donošenja odluke o promeni banke, potrebno je staviti na papir sve troškove koje morate da pokrijete u matičnoj banci, a prilikom prelaska u drugu banku zbog jeftinog kredita dobro se raspitajte i proverite tarifnik banke kako ne biste imali neprijatna iznenađenja i kako vas jeftina pozajmica ne bi koštala mnogo više nego što bi trebalo, savetuje ovaj portal.
  • zelenaši

    13.08.2016 14:51
    Banke su finansijske ustanove a kod nas finansijske gulikože.Ovde su samo radi profita i NIŠTA ne daju bez kamate. Uvrnu vas na reklami a onda beri kožu na šiljak.
    Kredit uzeti samo ako je preko potrebno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.