Sve manje mladih se interesuje za pravo i ekonomiju

Veliki broj slobodnih mesta na Pravnom i Ekonomskom fakultetu iznenadio je one koji su se pre 10 ili 20 godina borili za mesta na ovim fakultetima.
Od ukupno 5.662 slobodna mesta za upis brucoša u drugom krugu, čak 1.057 je na ekonomskim fakultetima u Novom Sadu (297), Beogradu (288), Nišu (291) i Kragujevcu (181). 
 
Prema rečima dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislava Boričića, poslednjih godina veliki broj maturanata se opredeljuje za informacione tehnologije, što utiče na broj novih ekonomista. "Ipak, primarni razlog za opadanje broja kandidata od otprilike 2009. godine čine demografski faktori, a verujemo da će tako biti i naredne tri godine", ističe Boričić. 
 
Sudeći po broju slobodnih mesta za upis u drugom krugu, čini se da opada interesovanje i za studije prava. Tako će neki od državnih pravnih fakulteta u septembru moći da upišu čak 897 maturanata.
 
Prema rečima predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića na izbor studenata utiču privatni fakulteti, stanje na tržištu rada, ali i katkad visoki kriterijumi na pojedinim fakultetima. 
 
"Sada postoji veliki broj privatnih škola gde se budući ekonomisti mogu obrazovati. Takođe, veliki je broj ljudi koji se mogu pohvaliti zvanjem diplomiranog ekonomiste pa se broj zainteresovanih smanjuje i spram toga. Na tržištu postoji veliki broj ekonomista, a današnja deca su pragmatična. Usled uspona informacionih tehnologija, opalo je interesovanje za studije prava, ekonomije, pa i medicine", navodi Kovačević za Blic. Ipak, on ističe da ukupan broj studenata koji se obrazuju za ekonomiste nije mali.
 
"Samo državni fakultet u Beogradu upiše više od 1.000 studenata, a verujem da još toliko njih upiše i privatne fakultete za ekonomiju", zaključuje Kovačević. Takođe, jedan deo studenata koji upiše državni fakultet, nakon nekog vremena prelazi na privatni. Prema rečima dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu, od upisanih između 1.300 i 1.500 brucoša, oko 100 njih odustane i odlazi na privatni fakultet.
 
Prijavljivanje kandidata na univerzitetima u Srbiji traje od 31. avgusta do 3. septembra, dok su prijemni ispiti zakazni od 4. do 7. septembra. Preliminarne rezultate ispita kandidati će znati 7. septembra, dok će konačna rang lista biti objavljena 13. septembra. 
  • Limanac

    16.08.2016 23:43
    Moje mišljenje je da i državni fakulteti upisuju previše studenata na pravo i ekonomiju.
    Inače, samo na teritoriji NS ima 14 privatnih fakulteta iz oblasti prava i ekonomije.
    Stvar je vrlo jednostavna:
    Zašto bi neko upisao državni fakultet i platio školovanje, kad za malo više para može da dobije diplomu bez po muke? Pored vlasnika tih "visokoškolskih ustanova", veliki krivci su i profesori sa državnih fakulteta koji tezgare na privatnim. Na taj način daju legitimitet ovim školama, jer tobože isti profesori predaju i na državnim i na privatnim fakultetima. Sebe pravdaju pričom kako i na privatnim fakultetima svakom ponude znanje, pa sad svako nauči spram svoje savesti. Naravno, kriterijum na privatnom fakultetu i ne postoji.
    U pitanju je klasična prostitucija, stim što profesori umesto one stvari prodaju svoje zvanje.
    I naravno - i dalje misle za sebe da su dobri i pošteni ljudi
  • eh

    16.08.2016 21:32
    ko normalan danas da upiše pravo? završiš pravo i zaključao si se u srbiji gde je vrhunac zarade u politici, profesuri ili advokaturi. u sva tri slučaja moraš nekome da se sagneš. sa IT znanjem si mobilan, dobro je plaćeno, posla ima. i na kraju ne i najmanje važno iz druge vesti:

    "Srbiju svake godine napusti oko 30.000 ljudi, koji najčešće odlaze u Nemačku, Austriju i Sjedinjene Američke Države. U Norvešku uglavnom odlaze mladi koji su završili fakultete, ali i medicinski radnici."
  • nssss

    16.08.2016 21:16
    nssss
    Pravo kao termin vise nema veze sa zdravim razumom u srbiji a od ekonomije ni E nije ostalo.....sve prodadose i pokradose

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija