Na srpskim putevima poginulo 359 ljudi, avgust najrizičniji mesec

Od januara do sredine avgusta ove godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo je 359 ljudi, što je za sedam odsto više u odnosu na isti period 2015.

Letnji meseci su, prema podacima MUP-a, najrizičniji, mada je primetno znatno umanjenje broja povređenih, kada se uporedi ovo i prolšo leto. Zvanični podaci MUP-a potvrđuju da je najcrnji period na srpskim putevima vreme godišnjih odmora. U letnjim mesecima na asfalt "izmile" motori, skuteri, više je pešaka, a uobičajenu sliku upotpunjuju kolone automobila koji su se uputili ka moru.

"Na osnovu analize podataka za period od 2010. do 2015. godine utvrđeno je da je avgust najrizičniji mesec s obzirom na to da se tada prosečno dogode 64 saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, u kojima prosečno strada 70 osoba. Ljudi najčešće stradaju zbog prebrze vožnje (48 odsto) i prekomerne upotrebe alkohola (10 odsto)", objašnjava pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Branimir Pejović za "Novosti".

Najopterećenije deonice leti su, po tradiciji, magistrala ka Crnoj Gori i autoput, na potezu Beograd - Preševo, pa se samim tim, naizgled, tamo najviše nezgoda i događa. Mnogi posebno kao najcrnje tačke navode potez oko Nove Varoši i Velike Plane.

"Tek od početka ove godine stvoreni su uslovi da se tačno i sistemski evidentira i mesto saobraćajne nezgode, i tek će u narednom periodu biti moguće da se na osnovu izvršenih analiza uradi mapiranje opasnih mesta na putevima u Srbiji", kaže Pejović.

Broj otkrivenih prekršaja povećava se iz godine u godinu, tako da je u toku prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na prošlu, otkriveno za više od oko 14.000 prekršaja nedozvoljene brzine kretanja i za više od oko 1.000 prekršaja vožnje u pijanom stanju.

"Odgovor na često pitanje, zašto se u toj meri i sa takvim posledicama dešavaju saobraćajne nezgode na putevima u Srbiji, dat je u "Strategiji bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije za period od 2015. do 2020. godine" koja je usvojena pre godinu dana. Dakle, saobraćajne nezgode, u većem obimu, nastaju kao posledica pogrešnih stavova, neobrazovanosti, nekulture, nerada, neznanja, nepoštovanja zakona i tuđih života i vrednosti, neposvećenosti upravljanju bezbednošću saobraćaja i prihvatanja stradanja u saobraćajnim nezgodama", navodi Pejović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija