Ko je odobrio rad Zukorlićevom Univerzitetu u Novom Pazaru?

Saša Radulović i Pokret "Dosta je bilo" podneli su danas incijativu Ustavnom sudu Srbije kojom se traži ocena ustavnosti zaključka Vlade Srbije da Univerzitetu u Novom Pazaru omogući rad i odobri njegove studijske programe.

Ustavnom sudu se predlaže da obustavi izvršenje ovog zaključka i da otvori javnu raspravu na koju bi bio pozvan akademik Dušan Teodorović koji je prvi ukazao na neustavnost zaključka Vlade.

Univerzitet u Novom Pazaru nikada, od 2002. godine do danas, nije dobio akreditaciju stručne Komisije za akreditaciju jer ne ispunjava ni osnovne uslove za rad, počev od uslova za rad do profesorskog kadra.

- Zahvaljujući političkim dilovima sa vlašću muftija Muamer Zukorlić ipak uspeva da radi i ubira profit od tog biznisa. Iako Zakon o visokom obrazovanju obavezuje visokoškolske ustanove da dobiju akreditaciju i uprkos tome što Zukorlić nema pozitivno mišljenje Komisije za akreditaciju, Vlada Srbije je donela zaključak kojim neustavno izdvaja Zukorlićev univerzitet iz zakonskog okvira Srbije - kažu u Pokretu.

U zaključku Vlade se, kako navode, kaže da "do okončanja postupka akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa smatraće se da ima dozvolu za rad u svom sedištu i da ima pravo na izdavanje javnih isprava, a za studijske programe koje izvodi smatraće se da su odobreni".

- Iza ove neustavne odluke stoje isključivo politički interesi vladajuće stranke i premijera čiji je Zukorlić politički partner. Političkim interesima i interesima ličnog bogaćenja podređeni su javni interes kvalitetnog visokoškolskog obrazovanja. Urušen je i celokupan pravni poredak Srbije jer je poništen princip jednake primene zakona za sve - navode u DJB i dodaju da omogućavanje Muameru Zukorliću da njegov univerzitet bude izuzet od dejstva Zakona o visokom obrazovanju samo zato što je njegov univerzitet, predstavlja potčinjavanje vlasti interesima SNS-a.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje bi na sutrašnjoj sednici trebalo da raspravlja o žalbi Muamera Zukorlića na odluku Komisije za akreditacije da mu uskrati akreditaciju.

  • VladaN

    13.09.2016 19:33
    Sto se...
    ..Radulovic buni? Lik je u Vucicevoj vladi, vladi mediokriteta, vladi gde od premijera do poslednjeg ministra sve moj do moga, vladi poltrona, beskicmenjaka, neradnika, kominista koji se mole Bogu, kvazi rusofila, ministara sa "koferom" afera, keramicara, lazing doktora, vladi koja na vazna mesta u JP postavlja rostiljdzije, kumove, izdrdane 'alave penzionere, gde su sve ideologije jedna obicna pomijara. Sta onda ima da se prigovori nekom Zukorlicu? Kada ga nisu hapsili kada je pljuvao po ovoj drzavi, sto bi ga sada kada je deo vlasti sputavali da i dalje nesmetano nelegalno radi i mlati pare. To je slika i prilika premijera i njegove bestidne kamarile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija