"Roditelji nekompetentni da ocenjuju nastavnike"

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je danas da ne podržava to da roditelji treba da ocenjuju rad nastavnika u školama, jer kako je naveo, "nisu kompetentni".

Lipkovski je rekao novinarima u Palati Srbija posle sednice NPS-a da je ipak moguće naći "neki modus" u kojem bi se mišljenje roditelja uzimalo u obzir. "Moraju se znati uslovi pod kojim bi se i na koji način bi se takvo neko ocenjivanje, da kažemo pod navodnicima, uvodilo. Kad budemo znali predlog, onda ćemo znati i odgovor. Za sada mogu da kažem - načelno sam protiv toga", rekao je Lipkovski.

Оn je objasnio da je potrebno da neko ima mnogo iskustva, znanja iz struke i uvida u stanje stvari da bi mogao nekoga da ocenjuje. "Roditelji uglavnom imaju preokupaciju koja se zove njihovo dete, a ne gledaju sistem u celini. Prema tome, mislim da ne bi bilo dobro da roditelji ocenjuju", rekao je predsednik NPS.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević najavio je ranije da će uloga roditelja u školi biti mnogo veća, i da će oni ubuduće ocenjivati i rad nastavnika i direktora.

  • Ja, ipak, bih ocenio

    14.09.2016 18:50
    Ako se profesori boje ocenjivanja, to yna;i samo jedno.
    Da su veoma sigurni da ne rade dobro i da 'e dobiti lo[u ocenu.
    Prebacimo to na lekare. Nismo stru;ni ni da njih ocenjujemo.
    A opet, prepun internet mi[ljenja o njima.
    Prepune i potpuno prazne čekaonice kod pojedinih.
    Šta sad, pacijenti nisu stručni da ocenjuju? Itekako ih ocene, na sva usta, i pohvale ko zaslužuje.
    Profesori se boje otkaza. Ovako razmišljaju: "Oni će samo iskoristiti te ocene, da prika\u kako moj rad nije dobar. Izbaciće me jer nisam član Partije, a ocene će deliti možd ai njihovi članovi."
    Naravno, već im se uvaljuju online testovi u junu iz ministarstva na osnovu kojih se "evaluira" njihov rad i potrebnost srpskom školstvu.
    Neki profesori bi bez sumnje bili zaštićeni od otkaza ocenama roditelja.
    A neki?
    Oni nisu sigurni u sebe, svoj rad i svoje mesto u društvu.
    Poznaćete ih po protivljenju promenama.
    Gde je istina oko tog predloga za ocenjivanje? Teško je reći, u ovakvom društvu.
    Možda je predlog u najboljoj nameri, možda sa podlim planom, možda samo prepisan...
  • potrošač

    14.09.2016 12:37
    svako ko je potrošač nekog može da ocenjuje uslugu ili proizvod. burek kod pekara pere u ozbiljnoj pekari nije samo da iskažeš nezadovoljstvo prodavačici, već da vlasniku kažeš "vidite ova vaša gospođa mi daje pribor koji nije opran" i za to ne moram biti ekspert za pekarske proizvode ili prehrambeni tehnolog. isto tako bih voleo da neko objasni za šta to roditelj mora da bude kompetentan da bi ocenio nastavnika fizike? šta, nismo se svi školovali, pa ne znamo kako je u školi, pali smo sa marsa? ne možemo da shvatimo šta je ocena, kako se dobija? ne možemo da shvatimo šta je loše, a šta dobro ponašanje? lično sam se nagledao "nastavničke autonomije", naročito na fakultetima i u srednjoj školi gde profesori naprave "usko grlo" i zakopavaju studente iz ćefa. i ne možeš im ništa. "moja katedra moje carstvo".
  • Ocena, najnormalnije

    14.09.2016 11:21
    Protivljenje da neko da ocenu je jednako protivljenju da neko iskaže svoje mišljenje.
    Ne, on to ne sme. Ima ljudska prava, ali ne sme da zucne. Glup je, nestručan, nekvalifikovan, neobrazovan, njegovo mišljenje se ne računa. A tobože ima prava kao i svi drugi ljudi. Možda samo na popunjavanje listića u kladionici?
    Kao da će ta ocena nešto drastično promeniti.
    Sprovodimo tešku centralizaciju, birokratizaciju i tehnokratiju u društvu.
    Pomažemo formiranju svetske piramide, svetskih vladara i obrazovanog kadra ispod,
    sve zajedno nedodirljivo radnicima u pelenama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija