Ima li kupac pravo na povraćaj kapare, ako odustane od kupovine?

Porodica iz Beograda koja je prošle nedelje u jednom auto-salonu kaparisala automobil, a onda se već sutradan predomislila u vezi s kupovinom, očekivala je da će lako vratiti novac od kapare.

Iznos je kupac platio elektronski, na ime predugovora koji je takođe poslat mejlom, posle razgovora telefonom sa prodavcem i, naravno, prethodnog obilaska placa sa automobilima.

Sve je išlo glatko do trenutka kada je kupac rekao da odustaje. Prodavac je najpre pokušao da ga ubedi da to nije dobra ideja, da će pogrešiti ako ne kupi baš taj automobil, uz popuste koji su "napravljeni baš za njega", a onda kada su se dotakli unapred uplaćene sume, bez razmišljanja je potegnuo i za tim adutom – da kapara ne može da se vrati.

– Objasnili su mi prilikom razgovora sa trgovcem da mi se predugovor (dakle, nisam ni potpisao ugovor o kupovini), koji sa sobom nosi uplatu kapare, izdaje kako bih mogao da konkurišem za kredit kod banke. Delovalo je to kao unapred dogovorena stvar između banke i auto-kuće. Kada sam rekao da ne želim ni auto ni kredit, rekli su mi da je jedini način da mi vrate kaparu, u stvari, taj da konkurišem za kredit, a da me banka odbije – priča čitalac Politike koji je od redakcije "Potrošača” tražio da odgovori na pitanje ima li pravo na povraćaj kapare i da li je trgovac automobilima u ovom slučaju postupio po zakonu.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je kapara regulisana odredbama Zakona o obligacionim odnosima i da je u ovom slučaju lako dati odgovor.

– Ako je u trenutku zaključenja ugovora jedna strana dala drugoj izvestan iznos novca ili izvesnu količinu drugih zamenljivih stvari kao znak da je ugovor zaključen (kapara), ugovor se smatra zaključenim kad je kapara data, ako nije nešto drugo ugovoreno. U slučaju neizvršenja ugovora, a odgovorna je strana koja je dala kaparu, druga strana može po svom izboru tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće ili tražiti naknadu štete, a kaparu uračunati u naknadu ili se zadovoljiti primljenom kaparom – kažu u ovom ministarstvu i dodaju da u situaciji kada odustaje kupac ili onaj ko je dao kaparu, druga strana nema obavezu da je vrati.

Ovo potvrđuje i advokat Vojin Biljić, ali samo u slučaju da je reč o situacijama koje reguliše Zakon o obligacionim odnosima.

– Ukoliko je kapara ugovorena kao odustanica (ovaj termin poznat je i u zakonu i obično se koristi i u ugovorima između dve strane), strana u ugovornom odnosu koja je dala kaparu nema pravo na njen povraćaj ukoliko odluči da odustane od ugovora. Ukoliko pak od ugovora odustane strana koja je primila kaparu, ona je dužna da vrati dvostruki iznos kapare – kaže Biljić.

Ovo se, međutim, prema njegovim rečima, ne odnosi na situacije koje reguliše Zakon o zaštiti potrošača, koji građanima pruža mnogo veći stepen zaštite od Zakona o obligacionim odnosima, kao i pravo na odustanak od ugovora.

– Ukoliko, na primer, trgovac imejlom pošalje potrošaču ponudu za kupovinu automobila, što je slučaj sa vašim čitaocem, i u kome istakne da je potrebno da potrošač plati kaparu, stvari će se u slučaju odustanka odvijati drugačije. Dakle, kupac je platio kaparu, ali u slučaju da odustane, trgovac neće imati pravo da zadrži taj novčani iznos – kaže sagovornik Politike i dodaje da se ovakva trgovina smatra trgovinom van poslovnih prostorija i da potrošač u tom smislu i po zakonu ima pravo na odustanak.

Kaparu, dodaje, treba razlikovati od depozita koji se često pojavljuje u pravnom prometu, posebno kod povezanih ugovora, najčešće ugovora o kreditu, gde kupac daje depozit koji mu se vraća ukoliko, na primer, ne dobije kredit ili iz drugog razloga odustane od kupovine.

  • Kupac

    28.12.2017 14:59
    Zašto kupac ne traži kaparu, onda su i prodavac i kupac sigurniji. Samo retko koji prodavac želi da da kaparu.
  • Jovan

    14.09.2016 13:01
    @Loliša
    To što čak i u ovoj nedođiji kupci polako ali sigurno ostvaruju svoja prava žulja samo trgovački džiberaj koji još mašta o vremenima kada je naučio da švercovanu robu diluje ispod tezge.
    30 dana rok za povrat robe, ne treba ambalaža, OVERENA garancija na sve uređaje minimum 12 i(li) 24 meseca, etc., sve što je najnormalnije u celom civilizovanom svetu, a ovde je do nedavno bila misaona imenica-I tebe i sve tebi slične što bi da izigravaju trgovačke čarobnjake iz Oza dovodi do ludila.
    Ništa servis, ništa delovi, ništa lager, ništa ni sa čim-samo daj pare. Ajde!
    Na istom tom "zapadu" o kom pričaš, a sa kojim verovatno nemaš ni posredne veze, kupac je poštovan i cenjen, ne zato što menja patike kada se isprljaju-već zato što postoji konkurencija kojoj svoj zarađeni novac lako može da preusmeri čim neka nezadovoljna trgovačka "mudrica" krene da prosipa svoje frustracije, ili da objašnjava i tumači zakone i propise.
    Nisu ti kupci krivi ako ti je mala plata i(li) što ti je roba bofleraj, što te uvoznik ne benda ili zato što te inspekcija lovi u prekršajima.
  • Gerga

    14.09.2016 12:48
    Polu informacije
    Iz texta, ali i iz komentara sveznalica pokušava se nešto zaključiti bez pravih informacija!
    Pitanje je kakav je predugovor kupac dobio, šta u njemu piše, ima li zaključen UGOVOR i šta je navedeno u vezi kapare i odustajanja?? A to ni novinar ni komentatori ne uzimaju u obzir, ali "odlučuju" umesto suda.
    Kapara(odustanica) mora biti ugovorena, i ne smatra se "potpisanom" u slučaju plaćanja po predugovoru!!!
    Njena visina mora biti srazmerna troškovima prodavca i kupca, a ovde se ne zna ni koliko je plaćeno po predugovoru, ni koja je cena vozila???
    Savetujem kupcu da nadje advokata, ali ne na ulici kao novinar, nego plaćenog da ovu stvar ispita i odgovorno kaže šta ga čeka.
    A pametnjakovića nikad dosta u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.