Svi smo zaduženi sa po 1.000 evra, a najmanje dugujemo u regionu

Svaki građanin Srbije, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, duguje bankama 940 evra, ili duplo više nego pre deset godina, kada je počela ekspanzija zaduživanja.

Samo za kredite, obaveze iznose 867 evra, dok je za dozvoljeni minus svako dužan po 30 evra, kreditnu karticu 38 evra, a za lizig usluge svega šest evra.

U poslednjoj deceniji stanovništvo je sa 401 evra obaveza prema bankama iz godine u godinu gomilalo dugove. Tako je u 2010. godini svaki stanovnik bio duplo zaduženiji, nego u 2006. godini, a onda je trend uzimanja kredita i drugih usluga imao blagi rast, pre svega zbog niskih zarada i ograničenja banaka kada je u pitanju kreditna sposobnost klijenata.

- Prema podacima Udruženja banaka Srbije, u proteklih osam meseci je zabeleženo povećanje zaduženosti građana, a najveći udeo u tome imaju gotovinski krediti, sa 12 odsto - rekao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, i dodao da "stanovništvo duguje 767,3 milijarde dinara, od toga najviše za stambene zajmove 380,6 milijardi dinara, za 1,6 odsto povećani su stambeni krediti, a na to su najviše uticali niža kamatna stopa i pad cena nekretnina".

Građani takođe, u ovoj godini uzimaju i gotovinske i kredite za refinansiranje, koji su porasli za 12 odsto i dostigli su nivo od 248,1 milijarde dinara.

- Uzimanje kredita za refinansiranje starih dugova je dobra praksa, jer građani mogu da dobiju mnogo bolje uslove za otplatu nego što je to bio slučaj ranijih godina. Kamate su znatno niže i sve je više zaduženih u domaćoj valuti, tako da nema izloženosti deviznom riziku - rekao je Dugalić.

Građani Srbije su najmanje zaduženi u regionu. Svaki Crnogorac duguje gotovo 1.600 evra, Hrvat 4.000, a Slovenac 9.000 evra. Zbog velike zaduženosti građana u Hrvatskoj, koji ne mogu da otplaćuju kredite, uvodi se lični bankrot, a već ima zainteresovanih koji bi se odlučili na ovaj korak, jer ne mogu da otplaćuju kredite.
 

  • Kojot

    17.09.2016 04:10
    @:/
    Ti sa smajlijem, izgleda da ti je "srbijanska okupacija" il bila u nekoj noćnoj mori il u sendviču.
    Nemam drugo objašnjenje.
    A da nisi bio ni u hr ni u slo, pa ni u Mađarskoj...da vidiš šta je okupacija, to mogu da potvrdim.
  • :/

    16.09.2016 20:42
    I jos nesto... Smesno je da se poredimo sa Slovenijom i Hrvatskom. Oni su toliko odmakli da ih necemo stici za nasih malih bednih zivota. Mozda jesu zaduzeni ali su se zaduzili za prave stvari - ulagali su pametno - u infrastrukturu (ako pricamo o drzavnom dugu). A nekada je Vojvodina bila izmedju Slovenije i Hrvatske. Za 28 godina srbijanske okupacije upropasteni smo nepovratno. Ni da nas anektira Nemacka ne bi se brzo oporavili. Sto se tice licnih dugova gradjana, proporcija je sasvim ocekivana - spram standarda. U SLO i HR tesko cete naci neki stariji auto, sem u slucaju kolekcionarstva i/ili pasije ka oldtajmerima. A za to vreme u Srbiji krediti se uzimaju da bi se deci kupile knjige za skolu. Da li i dalje zelite da budete "neotudjivi deo" takve drzave?
  • Grgolj

    16.09.2016 20:38
    Sam po sebi, dug uopšte nije zao drug - ako ga pametno vrtiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.