Ministarka pravde: Da skratimo sudske postupke

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da joj je jedan od osnovnih ciljeva da se tokom njenog ministarskog mandata skrati trajanje sudskih postupaka i omogući bolji pristup pravdi građanima.

"Kada građanin zna da će mu sudski postupak biti okončan u razumnom roku, ma kakva odluka suda bila, onda to znači da je pravosuđe i efikasno i odgovorno", rekla je Kuburović. Prema njenim rečima, postoje različiti segmenti u kojima će Ministarstvo raditi kako bi se skratila dužina trajanja postupaka i smanjio broj starih predmeta.

"Jačanjem pravosudnih profesija i prenošenjem u njihovu nadležnost onih predmeta koji ne predstavljaju sudeću materiju, rasteretićemo sudije i omogućiti im da postupaju u predmetima gde su građani najzaintersovaniji, poput parničnih postupaka, koji su najbrojniji. Takođe, i u krivičnim postupcima kako ne bi dolazilo do zastarevanja", kaže Kuburovićeva za Blic.

Kako je navela, kada je reč o građanima, Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji se primenjuje od januara, već daje prve rezultate.

"On omogućava da građani kroz prigovor predsedniku suda ustanove da li je bilo propusta u radu sudije, da li su redovno zakazivana ročišta ili da li je bilo zloupotreba od advokata ili veštaka", kaže ministarka.

  • Pravo na odbranu

    16.09.2016 19:24
    Pravo na odbranu nije važno.
    Zato sudije i tuužioci platu primaju redovno, a advokati koji okrivljene brane po službenoj dužnosti i koji su za svoje branjenike ishodovali oslobadajuće presude svoj novac čekaju čekaju čekaju godinama.
    Trenutno su sve pare za pravosudje za ovu godinu potrošene, preostalo samo za plate!
    Advokati,veštaci i sudije porotnici neka čekaju.Oni nisu važni za funkcionisanje pravosudja i za pravično sudjenje.
    A nije važno ni što su računi sudova i tužilaštava u blokadi.Plate zaposlenih u pravosudju se isplaćuju redovno (kao da blokade nema)
  • Advokat

    16.09.2016 18:16
    Ministarka verovatno ne zna da su svi računi sudova i tužilaštava u blokadi? Naravno ne oni preko kojih se prima plata.
  • nisam iz pravosudja

    16.09.2016 17:44
    uvek ista prica
    Samo pricati jedno te isto i to o rasterecenju starim predmetima a svi znamo zsto su stari i da su sudije placene da ih drze pofiokama i da ce se to nastaviti ali ce mozda novi da se rade brze, da hocete nesto da promenite prvo bi vrlo brzo morali zavrsiti po hitnom postupku prve pa sto brze novije. necete jer onda nema dodatne zarade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.