Marku Đuriću zabranjen dolazak u Peć

Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova donelo je odluku da ne dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da u subotu poseti Peć.

Odluka je, kako prenosi "Koha Ditore", usledila nakon konsultacija sa ostalim kosovskim institucijama i zbivanja od pre dva dana kada je Marko Đurić, kako se navodi, "u Gračanici odstupio od svoje agende i sprečio Kosovsku policiju u izvršavanju svog zadatka".

"Njegove naknadne izjave za medije su bile provokativne i protiv duha saradnje Srbije i Kosova...", navodi se u saopštenju ministarstva.

Odmah nakon ove odluke oglasio se i Marko Đurić.

"Zaprepašćen sam javno iskazanom namerom privremenih institucija samouprave u Prištini da me onemoguće da posetim Pećku Patrijaršiju, gde sam želeo da našim monahinjama, koje žive u veoma teškim uslovima, uručim prekopotrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama. Ovo nije samo besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini, već je i najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji. Očekujem da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, najodlučnije reaguje na ovaj poslednji u nizu pokušaja da se taj dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa", navodi se u saopštenju.

Đurić je naveo da sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, "ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude". Ipak on je rekao da ne odustaje od posete Kosovu.

  • Srbin iz Vojvodine

    24.09.2016 16:57
    Haha, pa naravno da mu je zabranjen dolazak, to je tudja drzava, tamo je SNS-palamudjenje krivicno delo. Svaka cast za kosovske vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.