Sloga: Za siromašne struja da bude besplatna

Poskupljenje struje od 1. oktobra za 3.8 odsto novi je danak i inflatorni udar neefikasne ekonomske politike Vlade koju će platiti građani Srbije, navodi predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga i kandidat za predsednika Srbije ispred građanske inicijative "Radnik nije rob" Željko Veselinović.

Kako dodaje, obrazloženje da je struja poskupela u proseku za oko jedan evro po domaćinstvu je "krajnje licemerje i predstavlja još jedan vid manipulacije svešću građana".

"Iniciraću predlog novog Zakona o energetici i evoluciju tarifnog sistema za obračun električne energije koji bi odgovarao svim građanima Srbije, u skladu sa prosečnom zaradom, minimalnom cenom rada i indeksom potrošačkih cena, jer je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. U narednih deset godina cena struje u Srbiji za socijalno ugrožena domaćinstva i one koji imaju minimalne zarade i penzije mora postati besplatna, za one sa prosečnom zaradom socijalna kategorija, dok za one koji mesečno troše na hiljade kilovata zagrevajući svoje vile, garaže, podrume i bazene krajnje tržišna", kaže Veselinović.

On će, kako poručuje, insistirati na tome da svako ko troši električnu energiju mora da ima jasan uvid koliko je potrošio pri samom pogledu na svoje električno brojilo, a ne da ga zbunjuju stavke o taksama i drugim nametima koji se provlače kroz konačni obračun.

"U izradu novog zakona i tarifnog sistema zahtevaću da se isključi svaki uplit i mešanje MMF-a i Svetske banke u energetski potencijal Srbije, budući da su ljudi živa bića koja trpe posledice siromaštva, a porodica socijalna kategorija", zaključuje on.

  • SOSA

    02.10.2016 21:44
    E nisam ni ja robinja!
    To besplatno za neke znači da ćete meni poslati uvećane račune prvo za struju, a onda i za komunalije, pa kada ja to sve poplaćam ne ostane mi ništa, već budem siromašnija od ti siromašnih!
    Ne možete me navek praviti budalom i uvaljivati da ja plaćam tudje račune.
    Lepo vi te vaše siromašne pošaljite u Centar za socijalni rad, pa neka im oni dadu novce za račune ili nek im plaćaju račune, kako god oćedu, ne marim. A ne da im JP smanjuju račune, a meni uvećavaju, a niko nikakve evidencije nema ko su ti siromašni i koliko ih ima.
    Oni kroz te besplatne račune nakupidu mesečno više od Laline plate!
    Siromašne uvedete u evidenciju na jednom mestui i date socijalnu pomoć , pa nek plaćaju te račune! Ne mogu ja dovek biti njina luda što plaća , to bajagi besplatno!
  • nina

    02.10.2016 18:05
    an.jova9@hotmail.com
    Ma super, oni koji se vrate iz dijaspore, oni ce vam placati struju, jer oni imaju, jer oni rade jer je u srbiji siromastvo. Jer oni koji mogu da rade ne zele, vec zive pored roditelja penzionera, tatini i mamini sinovi koje nije briga da se malo pomuce i zarade sami za hleb. Vratice se gastarbajteri da vam plate struju i uloze svoje novce. Ima onih koji nemogu da zarade jednostavno to je istina, ali polovina mozda i vise socijalnih slucajeva u ovoj zemlji mogu da rade ali ne zele. Ma zasto bi, kad moze sve besplatno!
  • Dragutin

    02.10.2016 14:39
    Neistina
    Gospodin u prethodnom komentaru izgovara toliko neistina da je to neverovatno, ali bot je, pa mu mozemo oprostiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.