"Ministarstvo skriva pljačku državnog zemljišta"

Udruženje građana Mreža za restituciju optužilo je Ministarstvo građevine da je apsolutni rekorder u naklonosti prema uzurpaciji i pljački državnog građevinskog zemljišta i najavilo da će zatražiti da ta institucija više ne bude nadležna za obligacione i svojinsko pravne odnose.

"Apsolutni rekorder u skrivanju, nepopisivanju, blagonoklonosti prema uzurpacijama i pljački državnog građevinskog zemljišta je Ministarstvo građevinarstva, u čijoj nadležnosti se nalazi i Republički geodetski zavod zadužen za vođenje evidencije o nepokretnostima", ocenila je Mreža.

Mreža će zato, kako je najavila, u susret budućim izmenama Zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima, uputiti i inicijativu da Ministarstvo građevinarstva ne bude nadležno za obligacione i svojinskopravne odnose koji su već u nadležnosti Ministarstva pravde, kako bi se izbegao "sukob interesa i nepotrebni dualitet nadležnosti". "Kao ilustracija, podsećamo da samo u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu više od polovine državnih nekretnina nije upisano u katastar kao državna svojina, a neke uopšte nisu ni bile upisane u katastar", dodaje se u saopštenju.

"Mreža za restituciju" navodi da je danas istekao još jedan, već produžavani rok za prijavu javne svojine Direkciji za imovinu. Oni su podsetili da su na današnji dan 2011. godine na snagu stupili Zakon o javnoj svojini i Zakon o restituciji, koji su omogućili lokalnim samoupravama i javnim preduzećima da bez naknade postanu vlasnici državne svojine, a jedina zakonska obaveza bila je podnošenje prijave republičkoj Direkciji za imovinu.

"Mreža za restituciju još nije dobila tačne podatke o tome koliko i kojih korisnika javne svojine je prijavljeno, a zahtev za pristup informacijama od javnog značaja podnet je još 22. marta 2016", piše u saopštenju Mreže i dodaje da će zbog toga biti podneta i žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Mreža je upozorila da je višestruko veći problem činjenica da se ne popisuje javna svojina kada je u pitanju državna zemlja. "Samo dva korisnika poljoprivrednog i šumskog zemljišta u državnoj svojini - JP Srbijašume i Ministarstvo poljoprivrede, ne vode evidenciju o skoro dva miliona hektara državnog zemljišta", upozorila je Mreža.

Kako je objašnjeno, Uprava za zemljište je u avgustu započela tender za nabavku softvera radi evidencija Ugovora o zakupu, ali do danas nije ništa uradila da bi i "neskrivenu državnu zemlju prijavila Direkciji za imovinu".

  • кентаур

    07.10.2016 05:24
    ЗАШТО...
    ...се стално продужују рокови за спровођење Закона о јавној својини ? Зашто локалне самоуправе НЕЋЕ да утврде по том Закону шта је њихово и да то укњиже ?
    Да ли је Нови Сад то учинио ? PRO BONO ?
  • Simić

    06.10.2016 22:59
    Oduzeto se teško vraća
    Kada se radi o vraćanju poljoprivrednog zemljišta bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima, imam utisak da se tu namerno odugovlači sa namerom da se što manje vrati, a tako se lako i brzo oduzimalo. Dok su na vlasti bivši komunisti ili njihova deca, do povraćaja će teško doći.
  • Kratka priča

    06.10.2016 21:08
    Siroti političari, rodbina i prijatelji. Ne znaju kako funkcioniše ovaj svet.
    Kao krmci jure na valov. Ne znaju da je oteto - prokleto. Bilo i biće. Pametni ljudi znaju koliko je puta to empirijski pokazano u njihovoj okolini.
    Krmaka je uvek bilo, kao i valova. U roku od 7 godina kazna uvek stigne. Što je veći plen, duža i kazna. Zato nikad nisam ni otimao, sve i da je bilo prilike. Deca će mi mirno živeti.
    Toliko koliko mi treba za svaki dan, a krmcima ostavljam da prezentuju dokaze, kako se ovaj svet vrti. A nauka sa tim baš nema nikakve veze.
    Krmci kod nas dobiše krila, baš kako je to nekada mudri Pink Floyd predvideo.
    Ništa nisu omašili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija