Uskoro mnogo oštrije kazne za vožnju deteta bez autosedišta

Kazna za vozača koji vozi dete bez autosedišta u Srbiji uskoro će biti drastično povećana, i umesto sadašnjih 30.000 iznosiće do 120.000 dinara.

Takođe, u sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

Ovo, naime, kako piše "Telegraf", predviđaju izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi Srbije a zatim i pred poslanicima u Parlamentu.

"Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju da će kazne za nevoženje deteta u sedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara", kaže direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, nikako u krilu. I ova odredba biće promenjena, jer će u sedište morati sva deca do 135 centimetara, dok je u drugim zemljama ta odredba i do 150. Primera radi, dete od tri godine obično je visine 97 centimetara.

Prema sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Podsetimo, akcija besplatnog pregleda autosedišta pokazala je zabrinjavajuće podatke da dečija sedišta nisu pravilno pričvršćena.

U akciji je provereno 27 sedišta. Trećina pregledanih sedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dve trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena. Ovo je rezultat kontrole koju su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje "Bezbednost nikada nije na odmoru", koja je sprovedena tokom prethodnog leta.

U toku kontrole stručnjaci su naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima deca nisu bila vezana uopšte.

Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji samo 32 odsto roditelja dece do tri godine koristi autosedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil. Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su autosedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju. Bezbednosna dečija auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

Petoro dece poginulo je na putevima u Srbiji od početka godine, a u poslednje tri godine dvostruko je povećan broj mališana koji su život izgubili kao putnici u vozilima.

  • Stefan

    05.11.2016 13:27
    I treba
    Mene je jedan majmun telefonirajuci udario i eto sad zbog njega ispod kolena desnog nemam nogu.... A dobio je 3 meseca pritvora...
  • Nikola

    17.10.2016 10:00
    Novac
    Da se ne lažemo ovo povećanje iznosa kazni je ISKLJUČIVO radi punjenja budžeta a ne zbog brige o sigurnosti dece, da je tako vidi se po ceni tih auto-sedišta.Zašto ti dušebrižnici ne bi predložili ukidanje PDV za njih kao što su ukinuli povraćaj PDV za bebe.
  • radoznao

    16.10.2016 17:20
    @G
    da, vremena se menjaju
    ali moji humanost i pozrtvovanje ce UVEK vredeti a vas birokratski formalizam i hladnoca ce uvek biti negativni.
    kad se dete gusi NEMA vremena za zvanje taksija i tog vaseg 194 koji uvek zvoni uprazno bar 5 minuta i umesto adrese pitaju vas koliko pacijent ima godina.
    Naprosto trpate dete u kola i vozite do najblizeg lekara.
    To naravno ne podrazumeva reli voznju pa je vasa opaska o guzvi u saobracaju bespredmetna.
    O kakvoj nestrucnosti govorite?
    zar je potreban fakultet da prenesem dete do auta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.