Olji Bećković nije dozvoljeno da snima u Savamali

Olji Bećković, urednici emisije "Moram da kažem", koju emituje Produkcijska grupa Mreža, uprava Grada Beograda nije dozvolila da razgovor sa sagovornikom snimi u Hercegovačkoj ulici u Savamali, poznatoj po "fantomskom" rušenju objekata.

Kako su u PG Mreža objasnili za "Danas", predstavnici "Beo kom servisa" - službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima - potpuno su ignorisali zahtev za izdavanje dozvole za snimanje na toj lokaciji. Pošto dozvolu nisu dobili, emisija je snimljena na keju ispod starog železničkog mosta, s pogledom na Savamalu, gde vlasti sprovode sporni projekat "Beograd na vodi".

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da se novinarima zabranjuje pristup toj lokaciji.

Ekipi Istinomera, koja je prošle godine snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", najpre je iz restorana "Savanova" poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i foto-reporteru, kao i Dobrici Veselinoviću.

Zaštitnik građana Saša Janković je kontrolom postupka Komunalne policije utvrdio da su učinili 30 nezakonitosti i nepravilnosti. Najznačajniji propusti se odnose na nezakonitu i nepravilnu upotrebu fizičke snage, neutemeljeno upozoravanje građana da je snimanje komunalnih policajaca zabranjeno, provere identiteta građana više puta tokom obavljanja jednog službenog zadatka. Propust je i to što je komunalni policajac pretio da će oštetiti kameru ukoliko se snimanje ne prekine, a nije poštovano ni dostojanstvo građana prema kojima se primenjuju ovlašćenja.

U uvodu emisije "Moram da kažem" Olja Bećković je upitala "kako je to moguće da kad se slikaju ispred Predsedništva Srbije ne postoji nikakav problem i da se dozvola dobija za tri sekunde, a da je nemoguće dobiti dozvolu za slikanje u Hercegovačkoj".

  • Predragg

    15.10.2016 17:06
    Pa kad si se zamerila Glavnom Fantomu (trenutno na odsluzenju privremenog rada u kasarni u Nisu). Samo ti slikaj i snimaj,Olja. Ne moze ti bagra nista. Obavesti ambasade,medjunarodne organizacije za ljudska prava i novinska udruzenja o blokadama i videces da ce Vodja sve odobriti.
  • Maka

    15.10.2016 14:27
    Auiuu
    Pa zaista ne znam kako neko protestvuje prodiv izgradnje Beograda na vodi,ono ruglo koje je tu bilo i kojega jos ima treba ocistiti a samo oni koji su ljubomorni protestvuju - ej jadnoga naroda kome je izgleda ljepse da zivi u 90 - tim .Hvala
  • BLOK

    15.10.2016 14:17
    Olj
    Neka proba da snimi emisiju na banderi. To će sve novine objaviti, a mi ćemo se opet setiti Olje, "Utiska nedelje" i kako je moćna Olja svojim čarolijama oduzimala reč svjim sagovornicima i upornim građanima. Bravo Olja, dokazala si da se upornost isplati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija