Među zdravstvenim radnicima najviše medicinskih sestara bez posla

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 18.238 zdravstvenih radnika, a od početka godine do kraja oktobra zaposleno je 8.514 medicinara, rekao je Srđan Andrijanić iz NSZ.

Dodaje da je na evidenciji najviše zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom - 12. 200, a među njima najviše je medicinskih sestara i fizioterapeuta.

"Treba, međutim, napomenuti da se u ovoj grupaciji i najviše zapošljavaju i da je tokom godine oko 5.300 osoba sa završenom srednjom medicinskom školom sa evidencije zasnovalo radni odnos", rekao je Andrijanić.

Trenutno je na evidenciji NSZ 2.900 lekara i 2.700 zdravstvenih radnika sa završenom visokom medicinskom školom, a Andrijanić kaže da je u obe kategorije od početka godine zaposleno oko 1.500 ljudi.

Navodi i da na evidenciji trenutno nema gastroenterologa, nefrologa, transfuziologa, torakalnih hirurga, ORL, oftalmologa i radiologa, kao ni babica, a da su na evidenciji NSZ samo po jedan pulmolog, endokrinolog, neuropsihijatar, medicinski genetičar, neurohirurg i doktor sportske medicine.

Nacionalna služba za zapošljavanje ima potpisan ugovor sa Nemackom saveznom agencijom za zapošljavanje (BA), te je od početka godine preko NSZ u Nemačkoj zaposleno pet zdravstvenih radnika, a u poslednje četiri godine na taj način je do zaposlenja u Nemačkoj došlo njih 105.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija